Mereu s-a spus ca exista o magie, magia Craciunului. Poate fi un lucru adevarat, or, Craciunul ne transforma pe toti. Devenim mai buni de Crăciun, pentru ca ne petrecem timpul alaturi de cei dragi, de familie. O astfel de magie s-a produs astăzi la Catedrala Constantin și Elena din Bălți, unde a avut loc un serviciu divin, oficiat de Episcopul de Bălți și Fălești Marchel.
Serviciul divin de Crăciun a fost unul frumos, cu multe rugăciuni și cântări dedicate Sărbătorii Nașterii Domnului. Fiercare enoriaș participa cu multă pietate la fiecare moment, care proslăvea numele Domnului. La sfârșitul serviciului divin, copiii care au venit împreună cu părinții în această dimineață sfântă, au primit cadouri de Crăciun din partea bisericii.
În această zi, prin ușele bisericii trec mult mai mulți oameni, decât în alte zile. Fiecare om care vine, vrea să fie mai aproape de Dumnezeu, fiindcă această sărbătoare are o semnificație specială pentru fiecare moldovean în parte, semnificație transmisă de la strămoși încă din copilărie.
„Sărbătorim de ani de zile, de la bunici, străbunici, de când ne-am născut. Când o fost strict, o fost strict, astupam ferestrele și sărbătoream sărbătoarea aceasta, pentru că era puterea sovietică și nu se dădea voie.”, afirmă o bătrână.
„Crăciunul este sărbătoarea în care Isus Hristos s-a născut. Pentru mine este o sărbătoare unică. De obicei, o sărbătoresc acasă cu familia în sat, ne adunăm toți la masă și cam atât.”, spune o tânără.
„E o sărbătoare deosebită pentru mine și pentru toată familia. De obicei, vin la biserică, în primul rând. Facem colivă, toate mâncărurile care se recomandă, dar aceasta nu e așa de important, cum e venirea la biserică, ca să fiu împreună aici cu Isus Hristos, cu toți oamenii.”, menționează una din enoriașe.
Vreau să vin cu sincere, cu cordiale felicitări în adresa fiecărui creștin în parte, deosebit în adresa bălțenilor și să le doresc ca bucuria aceasta duhovnicească pentru venirea în lume a Mântuitorului Nostru Isus Hristos să fie simțită, să fie trăită de toți la maxim. Hristos, care a venit prin ieslea dobitoacelor în peștera Vifleemului, să-și găsească loc de adăpost, loc de sălășluire în inima fiecărui dintre noi.
Înainte de Crăciun, se ține un post de 6 săptămâni, între 24 noiembrie − 6 ianuarie. Ajunul Crăciunului este ultima zi de post. Pe masa de Crăciun sunt nelipsite cozonacul, sarmalele, piftia (răcitura), cârnații de porc, caltaboșii și vinul roșu. Crăciunul în Republica Moldova este celebrat la 7 ianuarie în fiecare an, pe stil vechi. Crăciunul este o sărbătoare creștină, care celebrează Nașterea Domnului Iisus Hristos. În Republica Moldova sunt circa 3.270.000 de ortodocși (93,34% din populația țării).