NordNews
Avem ce spune

Episcopul Marchel răspunde jurnaliștilor: „Este o sămânță drăcească. Institutul preoțesc este obligat să mustreze, să dojenească, să amenințe”

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a explicat jurnaliștilor Nordnews ce l-a determinat să interzică mărturisirea și împărtășania deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, cei care au votat ratificarea Convenției de la Istanbul. Aceasta se referă la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Convenția de la Istanbul poartă sămânța drăcească, precum și legea cu privire la egalitatea de șanse, susține Episcopul de Bălți.

„Pe votanții acestei legi, fie în prima, fie într-a doua, indiferent în care, îi declarăm nevrednici de sfânta împărtășanie. Până la Duminica Mare a anului viitor, anului 2022”, susține Episcopul.

Episcopul de Bălți spune că deputații nu sunt vrednici de împărtășanie și le dă timp de pocăință până anul viitor.

„Am apelat anume în speranță că poate cumva nu vor accepta toată această pagubă de suflet, sare în vedere, permisiunea copiilor să-și schimbe genul. Am rămas neauzit. Și pentru că afectează, atacă în cel mai barbaric mod sufletul copiilor, noi le răspundem în felul următor: „Nu sunteți vrednici de împărtășanie”. Mai departe ne adunăm toți arhiereii Bisericii Ortodoxe din Moldova și, într-un fel sau altul, vom lua o hotărâre care cred eu că va fi cu nimic mai puțin neplăcută pentru ei, cum este hotărârea Eparhiei de Bălți”, a declarat Marchel.

Episcopul de Bălți consideră că această convenție va permite oamenilor să-și schimbe sexul.

„Pentru că legea aceasta vreau să vă spun că poartă aceeași sămânță drăcească, pe care o poartă și legea de egalitate a șanselor, care de asemenea venea să egaleze drepturile membrilor societății, care erau drepturi egale, care erau reflectate într-o sumedenie, de asemenea, de legislația Republicii Moldova. Însă ea s-a făcut doar pentru purtătorii celui mai mârșav păcat care este homosexualitatea”, susține Episcopului de Bălți.

Totodată, Episcopul ar putea admite această convenție, cu mici excepții.

„De asemenea și legea Convenției Europene se face pentru a permite copiilor să-și schimbe genul. Scoateți aceste două cuvinte din legea Convenției Europene, „identitatea de gen”, și noi vă vom aplăuda, vom susține 100%, pentru că ea, pe bună dreptate, e bună, frumoasă, intențiile anunțate sunt pe cât se poate de nobile, dar, iată, spinul acesta distrugător, satanicesc, care afectează mintea neformată încă, nestatornicită a copilului, anume aceasta ne-a și mobilizat, într-un fel sau altul, să ne răsculăm asupra acestei nedreptăți, acestei crime duhovnicești”, spune slujitorul bisericii.

Episcopul de Bălți Marchel se simte îndreptățit să dojenească și să amenințe oamenii, după cum a declarat chiar el.

„Biserica, arhierei, institutul arhieresc, institutul preoțesc este obligat să mustreze, să dojenească, să amenințe, într-un fel, să pedepsească și totodată să miluiască. Până când nu vedem pretext pentru a milui”, a adăugat Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Circulă multe mituri, legate de Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice (numită și Convenția de la Istanbul). Cel mai frecvent, falsurile despre acest document sunt răspândite de politicieni sau de persoane care fac parte din anumite grupuri religioase. Experții în drepturile omului încurajează populația să nu se lase manipulată de aceste mesaje, or, singurul scop al Convenției este prevenirea și combaterea violenței față de femei.

„Scopul termenului „gen” care se regăsește în textul Convenției nu este de a înlocui definiția biologică a cuvântului „sex”, și nici noțiunile de „femeie” sau „bărbat”, ci să accentueze inegalitățile și stereotipurile din societate”, a declarat pentru ZdG Jurista V. Andriuța.

Convenția de la Istanbul, adoptată la 11 mai 2011, reprezintă cel mai eficient instrument internațional pentru a asigura prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, susțin experții.

Republica Moldova a semnat Convenția de la Istanbul la începutul anului 2017, fiind cel de-al 44-lea stat semnatar, însă abia recent, pe 14 octombrie 2021, deputații au aprobat proiectul de lege de ratificare a Convenției, urmând a intra în vigoare în perioada următoare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata