NordNews
Avem ce spune

Eremei Priseajniuc: Facem tot posibilul ca sistemul medical din R. Moldova să fie asigurat cu medicamente și echipament de protecție

Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc a declarat pentru Radio Europa Liberă că, Remdesivir este primul medicament autorizat de SUA și UE pentru tratamentul COVID-19. Acesta a dat asigurări că, Agenția Medicamentului face tot posibilul ca sistemul medical din Republica Moldova să fie asigurat nu doar cu medicamente, dar și cu măști, mănuși de protecție și dezinfectanți.

Eremei Priseajniuc a mai adăugat că, Republica Moldova, alături de alte state ale lumii, va beneficia de vaccinuri anti-COVID, imediat ce vor fi finalizate toate procedurile de efectuare a studiilor clinice în toate trei faze de evaluare.

„Dacă e să vorbim despre vaccinul antiCOVID, cunoașteți foarte bine că eforturile sunt unele consolidate, depuse inclusiv de Ministerul Sănătății, respectiv a fost depus acel demers către organizațiile internaționale ce ține de proiectul COVAX, în care Republica Moldova, alături de alte state ale lumii, vor beneficia de vaccinuri anti-COVID. […]De asemenea, acțiunile care au fost întreprinse în paralel, nu doar în cadrul acelui proiect COVAX, dar și discuții pe diferite platforme ale OMS. Pe platforma partenerilor noștri de dezvoltare, cu sprijinul Comisiei Europene, cu sprijinul României și a altor țări implicate în această luptă. Nu suntem singuri. Suntem împreună cu întreaga comunitate internațională, fiindcă această problemă preocupă tot globul pământesc.

Totodată, directorul Agenției Medicamentelor a menționat că România ajută R. Moldova în lupta cu noul Coronavirus.

Suntem într-o permanentă comunicare cu eurodeputatul, președintele Eurocomisiei de Cercetare a Parlamentului European, care, printre altele, este și raportor pentru bugetul de sănătate, dl Cristian Bușoi. Demersul dumnealui, adresat comisarului pentru sănă tate Stella Kyriakidess , referitor la suportul pentru Republica Moldova, a dat rezultate, inclusiv prin recentele declarații al dnei Stella Kyriakidess, referitor la inserarea unor clauze în contractele care sunt încheiate cu producătorii de vaccinuri, producătorii care vor dezvolta într-un timp proxim aceste vaccinuri, prin care să fie prevăzut dreptul țărilor UE să distribuie, inclusiv pentru țările non-UE, printre care suntem siguri că va fi și Republica Moldova, în condițiile în care țările membre UE vor recepționa acest vaccin. Și România, în acest sens, a manifestat deschidere, în contextul vizitei efectuate, după cum ați menționat, pe 13-14 august, curent, inclusiv platforma care a fost utilizată – și tot ce înseamnă MAI, – prin intermediul lui Raed Arafat, care este una dintre persoanele cheie în gestionarea crizei în România. Inclusiv și din partea Agenției Naționale a Medicamentului, dl Almășan, care de asemenea a manifestat deschidere și suport pentru implementarea cu succes a acestui proiect.”

Eremei Priseajniuc a precizat că Remdesivirul (medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecții) este prezent în Republica Moldova.

„A fost importat ca urmare a unei autorizări din partea Agenției Medicamentului. Acest produs a fost importat săptămâna trecută în cantitate de o mie de fiole. El este prezent. Preparatul, la faza inițială, este conceput doar pentru a fi utilizat în instituțiile medicale, dar această utilizare urmează a fi stabilită în baza cantităților care vor fi înaintate de instituțiile medico-sanitare publice, adresate de Ministerul Sănătății și, în continuare, către Centrul de achiziții publice centralizate în sănătate, care vor derula procedura de achiziție publică și sperăm că într-o procedură simplificată, procedural prioritară, vor fi distribuite către instituțiile medico-sanitare publice. La momentul de față, acest produs se află doar la distribuitorul privat”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"