
Comisia Electorală Centrală deține o bază de date învechită, care nu este actualizată de ani de zile sau prezintă informații eronate. La această concluzie au ajuns mai mulți politicieni care nu au fost admiși în cursa electorală.
Valeriu Munteanu, președinte al Partidului Politic Uniunea Salvați Basarabia, susține că CEC are o bază de date din Evul Mediu. Acesta a publicat pe pagina lui de Facebook un mesaj prin care comunică faptul că semnătura lui și cea a lui Ion Calmîc au fost calificare greșit pe motivul domiciliului. Ulterior, cei doi au prezentat fizic buletinele de identitate, iar membrii comisiei au recunoscut că sistemul și baza de date a CEC are erori grave. Același lucru s-a întîmplat cu alte câteva mii de semnături.
Muncim în continuare, iar concluziile sunt la fel de triste, CEC admite erori umane, operează cu un program defect(după care admite sau respinge candidații în alegeri) și sunt multe alte întrebări, a scris Munteanu.
În aceeași situație s-a pomenit și Dorin Chirtoacă. Politicianul aduce argumente care dovedesc eroarea în ceea ce ține de verificarea semnăturilor prin intermediul bazei de date CEC:
Raionul Florești a fost invalidat în mod greșit la CEC. Noi am reușit să demonstrăm că avem peste 600 de semnături în acest raion. Datele din actele de identitate au fost introduse greșit de operatori. Domiciliul persoanelor din baza de date a CEC nu corespunde cu cele din actele de identitate prezentate personal la CEC de acele persoane.
CEC a comis o eroare și în cazul lui Dumitru Bădărău, născut în 1954, cu viza de reședință stabilită în satul Țîra, comuna Ghindești, raionul Florești. Conform bazei de date a comisiei electorale, acest cetățean a fost declarat mort.
O altă eroare comisă de CEC constă în faptul că semnăturile cetățenilor cu acte de identitate expirate nu au fost luate în calcul, cu toate că acești oameni nu dețineau un alt act valabil.
În această situație, corectitudinea procesării voturiloe ridică de pe acum mari semne de întrebare.