NordNews
Avem ce spune

Eșec al negocierior privind ”căștile albastre” în Donbas

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este împotriva propunerii Ucrainei și SUA, ca misiunea ONU sa preia controlul asupra Donbasului ocupat pentru organizarea alegerilor. Potrivit corespondentului UNIAN în Rusia, Lavrov a facut o declaratie in acest sens după discuțiile în „format normand“ la nivelul miniștrilor de externe de la Berlin, scrie paginaderusia.ro
Potrivit lui Lavrov, în problema pacificatorilor ONU poziția Rusiei este foarte clară și de neclintit. În septembrie anul trecut, Rusia a propus Consiliului de Securitate al ONU o rezoluție menită să asigure protecția observatorilor ONU care lucrează pentru OSCE. „Am explicat că ideile prezentate de colegii ucraineni și oficiali americani cu privire la modul de a transforma această misiune de menținere a păcii într-o comendatura politica și militara, care sa preia controlul asupra întregului teritoriu al proclamatelor republici din Donețk și Lugansk, și ea să decidă cine și cum să fie ales – distruge complet acordurile de la Minsk”, a spus Lavrov.
În spirit deja caracteristic diplomatilor rusi, Serghei Lavrov a promovat ideea falsa ca Franța si Germania ar sprijini varianta ruseasca de mandat al ”castilor albastre” ONU in Donbas. Astfel, desi oficialii germani si francezi au insistat in mod repretat pe desfasurarea fortei de mentinere a pacii inclusiv pe granita necontrolata de Kiev dintre Rusia si Ucraina, Lavrov sustine ca: „Mi se pare că francezii și germanii înțeleg logica noastră. Colegii ucraineni insistă însă pe o astfel de abordare, absolut contradictorie acordurilor de la Minsk”.
Lavrov a declarat că pe masa se afla proiectul rusesc de rezoluție si „dacă colegii au comentarii cu privire la acest proiect de rezoluție, vă rugăm să le trimiteți în scris, sub o formă juridică. Până în prezent, nu am primit nicio propunere privind modificarea proiectului de rezoluție”, a spus Lavrov, adaugand caustic ca americanii au prezentat câteva idei abstracte care nu pot fi puse pe hârtie.
„Atunci când trimisul special al SUA pentru Ucraina, Volker, declară că mingea este pe terenul nostru, probabil ca nu este foarte priceput în diplomație, deoarece mingea este exact in terenul celor care încearcă să conteste conceptul nostru de misiune ONU în sprijinul OSCE si a acordutilor de la Minsk. Pana nu ne vor fi prezentate modificările concrete la textul rezoluției pe care am propus-o, vom proceda conform acesteia”, a incheiat Lavrov.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"