NordNews
Avem ce spune

Europa a salvat Moldova din ghearele Rusiei! Comerțul cu UE s-a majorat cu 36%

Valoarea schimburilor comerciale (importuri și exporturi) dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, înregistrată în anul 2022, a constituit 6,2 miliarde de dolari SUA, cu 36,24% mai mult comparativ cu anul 2021. Datele au fost prezentate de către vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul audierilor organizate pe platforma Comisiei politică externă și integrare europeană și a Comisiei economie, buget și finanțe, scrie Bani.md. 

În anul 2022, fermierii moldoveni care își exportau producția în Federația Rusă le-au fost date peste cap exporturile, în condițiile în care Rosselhoznadzor a interzis fructele și legumele din Republica Moldova în data de 15 august. Motivul a fost starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.

Totodată, războiul din Ucraina a dat peste cap logistica exportatorilor, care erau nevoiți să achite de șase-șapte ori mai mult pentru pentru un camion.

Pentru a ajuta fermierii moldoveni, UE a facilitat creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova fără taxe vamale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"