NordNews
Avem ce spune

„Europa la Tine Acasă”: circa 200.000 de oameni au urmărit un concert unic și inovator

Circa 200.000 de oameni din diverse țări au urmărit în seara de sâmbătă, 9 mai, concertul „Europa la tine Acasă”, susținut de Orchestra Națională de Tineret din Moldova și copiii din La La Play Voices cu prilejul Zilei Europei 2020. Concertul a fost realizat online, ca un răspuns al muzicienilor la criza pandemică actuală. În acest mod inovator, Delegația UE împreună cu Statele Membre ale Uniunii celebrează cultura, unitatea și diversitatea europeană.

Astăzi, când Uniunea Europeană marchează 70 de ani de la întemeierea Europei unite, noi vă invităm în Europa muzicală! Muzica a șters mereu hotarele dintre țări și oameni. Muzica ne ajută astăzi, când stăm acasă, solidari pentru sănătate, să călătorim și să descoperim lumea, a spus în debutul concertului ES Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Călătoria muzicală prin Europa a durat două ore, timp în care 200 de interpreți și instrumentiști din Republica Moldova și din Uniunea Europeană, reuniți sub bagheta dirijorului Andriano Marian, s-au contopit într-o voce unică. Ei au interpretat 27 de piese – câte una pentru fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene – reprezentând o combinație diversă de stiluri, genuri și melodii. Fiecare cântec a fost precedat de o scurtă prezentare a fiecărei țări, cu date-cheie și curiozități despre ea, făcută chiar de tinerii interpreți.
Punctul culminant al concertului a fost „Oda Bucuriei” de Ludwig van Beethoven, pe versuri de Friedrich Schiller – Imnul Uniunii Europene, interpretat în limba română de talentații copii din La La Play Voices.

Vă mulțumim că ne sunteți alături și promitem să vă rămânem alături. Împreună suntem mai puternici!, a spus pe final Ambasadorul Peter Michalko.
Ne bucurăm că, de Ziua Europei, împreună cu minunații mei colegi, interpretăm cele mai reprezentative piese muzicale din țările membre ale Uniunii Europene, împărtășind același ideal de unitate în diversitate și de solidaritate – astăzi, mai mult decât oricând, a spus la rândul său Andriano Marian, dirijorul Orchestrei.

Concertul a fost difuzat prin www.privesc.eu, pe mai multe platforme online, dar și la postul TV8, fiind unul dintre cele mai vizionate evenimente culturale din țară.
Sâmbătă, 16 mai, spectacolul va fi difuzat de Jurnal TV, iar în zilele următoare va apărea pe alte surse media. Cei care nu au reușit să vadă online concertul sau doresc să se delecteze încă odată cu acest eveniment inedit pot accesa pagina de Youtube a Delegației UE în Republica Moldova, pagina de Facebook a Zilei Europei in Moldova, precum și a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
Agenda dedicată Zilei Europei continuă cu Festivalul de Film și Cultură și alte evenimente educaționale și culturale până la finele lunii mai.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"