NordNews
Avem ce spune

Europa Liberă: Liderul opoziției armene pierde votul pentru funcția de premier

În Armenia, liderul opoziției și al protestelor, Nikol Pașinian a pierdut votul pentru funcția de premier, 55 de deputați au votat împotriva lui, 45 l-au susținut. Deși era singurul candiat, lui Pașinian i-au lipsit opt voturi pentru majoritatea simplă de 53 de voturi în Parlamentul cu 105 mandate, scrie Radio europa Liberă.
Înițial se credea că Pașinian se bucură de sprijinul întregii opoziții parlamentare și are 47 de voturi asigurate. Dar și în această situație, mai avea nevoie de sprijinul unor deputați din partea partidului Republican de guvernământ, care deține majoritatea parlamentară cu 58 de mandate.
Comentând votul, Nikol Pașinian a spus că partidul Republican a „declarat acum război poporului”. Votul din Parlament a fost urmărit, în direct, de mii de persoane adunate la Erevan, în piața din fața Parlamentului.
După votul de respingere, Pașinian a lansat un apel la grevă generală, începând de astăzi, și continuarea protestelor, în speranța de a obține, totuși, mandatul de premier. Potrivit Constituției armene, o nouă încercare de alegere a prim-ministrului în Parlament ar urma să aibă loc pe 8 mai. În timpul dezbaterilor de marți, deputații partidului republican de guvernământ l-au acuzat pe Nikol Pașinian că ar fi un „aventurier” și că nu ar avea calitățile necesare pentru a conduce guvernul sau armata. Comentând votul, Nikol Pașinian a spus că Partidul Republican a „declarat acum război poporului”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"