NordNews
Avem ce spune

Europarlamentar român: Sprijinul primit de la Uniunea Europeană este mai mare decât oricând

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, este convins că summitul de astăzi este cel mai mare eveniment internațional care a avut loc vreodată în Republica Moldova. Iar acesta nu ar fi fost posibil dacă nu aveam guvernarea de acum. 

„Evenimentul care are loc astăzi este, indiscutabil, cel mai mare eveniment internațional care a avut loc vreodată în Republica Moldova și liderii europeni au decis să fie găzduit de Moldova din două motive. În primul rând pentru că Republica Moldova este astăzi mai importantă decât oricând pentru întreaga Uniune Europeană și în al doilea rând, datorită faptului că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, guvernul și majoritatea parlamentară se bucură de toată încrederea partenerilor internaționali. Acest summit este văzut ca un semnal de susține a cetățenilor din Republica Moldova.”

Recent, președinta Comisiei Europene a anunțat un nou pachet de asistență, care are obiectivul de a susține Republica Moldova în diminuarea impactului războiului din vecinătate și să aducă Moldova mai aproape de UE. Pachetul are cinci inițiative concrete, fiind vorba de tarifele pentru roaming între UE și Republica Moldova, despre oferirea sprijinului economic adițional la cel deja alocat, astfel încât suma oferită adițional Republicii Moldova va fi de 1,6 mlrd de euro. Cea de-a treia parte a pachetului de sprijin este adresată sectorului energetic, unde vor fi oferite peste 100 de mln de euro, pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale.

„Sprijinul primit de la Uniunea Europeană este mai mare decât oricând. În ultimii doi ani de zile, Uniunea Europeană a mobilizat peste un miliar de euro pentru Republica Moldova, pentru a face față pandemiei generate de coronavirus, pentru a face față crizei energetice, dar și situației cu refugiații. Sprijinul european se simte prin compensările primite de cetățenii Republicii Moldova în ultimele luni de iarnă, care au venit din fonduri europene. Pe lângă fondurile europene care vin pentru modernizare, infrastructură, școli, spitale, pentru reabilitări de drumuri, vin și bani sub formă de sprijin bugetar direct la bugetul Republicii Moldova, pentru a putea fi folosiți de guvern acolo unde este nevoie”, a menționat Mureșan.

„Pericolele pentru Uniunea Europeană, dar și pentru Moldova sunt aceleași. Cu toții vrem ca oamenii să trăiască în siguranță, cu toții vrem să gestionăm fluxurile de refugiați, vrem să reducem dependența de Federația Rusă, căci am înțeles că Rusia este o dictatură în care nu putem avea încredere cu toții. Deci, dorințele sunt aceleași, deaceea cooperarea este atât de importantă și este în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova.

Ungaria a încercat să blocheze câteva decizii din trecut, însă nu a avut niciodată succes. Am reuși în unanimitate să adoptăm la nivel european, de la începutul războiului, zece valuri de sancțiuni. Ungaria a avut doleanțe specifice, a trebuit să negociem câte o dată, a trebuit să negociem câteva săptămâni în plus, dar mereu Ungaria s-a lăsat convinsă, inclusiv anul trecut, când am acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat, iar Ungaria a votat în favoare. În afară de Ungaria, Republica Moldova are doar prieteni la nivel european”, a conchis europarlamentarul român.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"