NordNews
Avem ce spune

Eventualele alegeri parlamentare anticipate vor fi doar pe liste de partid

Eventualele alegeri parlamentare anticipate pot avea loc doar în baza sistemului proporțional de vot și după expirarea unui an de la modificarea legii electorale, care s-a produs pe 15 august 2019. Astfel, orice alegeri anticipate, care s-ar putea desfășura după 17 august 2020, vor avea loc pe liste de partid, nu conform sistemului mixt votat de PSRM și PD în 2017. Hotărârea a fost pronunțată astăzi de Curtea Constituțională, care a anulat decizia vechii componențe a instituției, în frunte cu Mihai Poalelungi, notează jurnal.md

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Președintele Curții Constituționale, semnătura – Domnica Manole”, a precizat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Decizia Curții Constituționale vine ca urmare a unei sesizări depuse pe 16 octombrie 2019 de către deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea. Curtea a decis că, având în vedere legea și bunele practici internaționale în materie electorală, cadrul de aplicare a regulilor electorale nu poate să depindă de tipul de alegeri – ordinare, anticipate, generale, parțiale, parlamentare sau locale. Astfel, sistemul mixt de vot, criticat de Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană, devine impracticabil în Republica Moldova după 17 august 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"