NordNews
Avem ce spune

Ex-avocata Maiei Sandu, aleasă în funcția de Avocat al Poporului. Comuniștii și socialiștii s-au supărat din nou

Natalia Moloșag, fostul avocat al președintelui R.Moldova, Maia Sandu, în perioada scrutinului prezidențial din 2020, a fost aleasă în funcția de Avocat al Poporului. Hotărârea a fost aprobată cu puțin timp în urmă în cadrul ședinței Parlamentului, scrie deschide.md.

Natalia Moloșag este licențiată în drept, fiind premiată pentru inițiative în domeniul drepturilor omului în Gala premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului.

În cei peste 15 ani de activitate, Moloșag s-a dedicat segmentului protecției și promovării drepturilor omului atât la nivel național, cât și la nivel internațional, reprezentării holistice, ridicării calității actului de apărare prin formare și mentorat”, se menționează în avizul de argumentare pentru prezentarea Nataliei Moloșag.

În timp ce Moloșag a fost invitată la tribuna Parlamentului pentru a depune jurământul, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședință a Parlamentului.

Avocatul Poporului este numit în funcţie pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit legislației, Avocatul Poporului (ombudsmanul) asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor omului de către autorităţile publice, de către organizaţii şi întreprinderi, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, de către organizaţiile necomerciale şi de către persoanele cu funcţii de răspundere de toate nivelurile.

Avocatul Poporului  contribuie la apărarea drepturilor şi libertăţilor omului prin prevenirea încălcării acestora, prin monitorizarea şi raportarea modului de respectare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului la nivel naţional, prin perfecţionarea legislaţiei ce ţine de domeniul drepturilor şi libertăţilor omului, prin colaborarea internaţională în acest domeniu, prin promovarea drepturilor şi libertăţilor omului şi a mecanismelor de apărare a acestora, prin aplicarea procedeelor reglementate de prezenta lege.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"