NordNews
Avem ce spune

Ex-deputații PLDM neagă acuzațiile aduse de Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat

Fostul avocat al lui Vlad Filat, Igor Popa, a declarat miercuri, 23 septembrie, în cadrul unei emisiuni TV că în decembrie 2015 liderul PLDM a contactat mai mulți deputați liberal-democrați și i-ar fi îndemnat să susțină candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Se întâmpla în timpul crizei politice provocate de demiterea Guvernului Streleț, dar și la o distanță de două luni de la arestul lui Vlad Filat, scrie deschide.md

În cadrul emisiunii cu o reacție a intervenit și fostul deputat, Tudor Deliu, care a negat cele spuse de avocat.

„Eu nu am fost sunat de domnul Filat, fapt ce poate fi confirmat, și nu am primit nicio indicație ca să-l votez pe domnul Plahotniuc. Mai mult ca atât, atunci când l-au propus [pe Plahotniuc – nota red.], eu am declarat că fracțiunea noastră nu va participa și am părăsit sala de ședință. O spun cu toată sinceritatea că lucrul acesta nu a fost”, a declarat politicianul.

Reporterii deschide.md au contactat și alți foști deputați PLDM din acea perioadă pentru a afla dacă au fost sau nu, contactați de Vlad Filat.

Angel Agache: „Se vorbește mult la acest subiect. Noi am avut mai multe vizite în penitenciar, am încercat să comunicăm cu el, inclusiv, și în instanță. Direct să-mi fi spus că „Votați pe domnul Plahotniuc în calitate de prim-ministru” – nu pot să confirm acest lucru. Poate altor colegi i-a dat un astfel de mesaj”.

Iurie Țap: „Eu nu am fost sunat. Îmi amintesc că prin lunile noiembrie-decembrie 2015 a avut loc o ședință a conducerii partidului la care cineva a întrebat dacă suntem gata să votăm candidatul Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Răspunsul a fost că categoric nu”.

Vadim Pistrinciuc: „La acest subiect nu. Lucrurile stau diferit. Eu am comunicat de multe ori cu domnul Filat în cadrul vizitelor pe care le-am facut împreună cu colegii, la penitenciar. O data am primit un telefon de la el, în perioada imediat de după arest, însă nu a fost vreo discuție despre Plahotniuc, ci despre opțiunea partidului de a rămâne la guvernare sau plecare în opozitie. Despre Plahotnouc nici nu se vorbea atunci. Nu era vreo insistență, sincer eu nu am simțit vreo cerere de la el, ci invers. Am perceput acel apel mai degrabă că a fost obligat, era în penitenciar, nu se permitea accesul la el, nu era clar în ce condiții era ținut. Vrei nu vrei în astfel de momente te gândești unui om acolo i se poate întâmpla orice. Am informat colegii despre acel telefon așa cum era și normal, fiecare a acționat cum a dorit”.

Liliana Palihovici: „Eu personal nu am avut așa comunicare. Nu am avut așa solicitare, sunet. Niciodată. Poate cu alții a discutat”.

Valeriu Ghilețchi: „Eu nu am fost contactat de domnul Filat în perioada respectivă. Nu am avut nicio îndrumare sau recomandare din partea domniei sale. Am auzit de la alți colegi precum că ei au fost contactați. Îmi amintesc că a avut loc ședința fracțiunii și cineva ar fi spus că domnul Filat l-a contactat și a considerat că ar fi mai bine să votăm, decât să mergem în opoziție… Nu țin minte dacă s-a referit anume la domnul Plahotniuc sau a rămâne la guvernare. Eu atunci am ieșit în public și am anunțat că ar fi bine să rămânem la guvernare, să negociem cu PDM și PL, dar nu putem trece de liniile roșii”.

Nicolae Juravschi: „Eu nu am fost contactat. Ar fi incorect dacă am fi spus altfel”.

Ștefan Creangă: „Este deja o istorie. Eu nu vreau să comentez istorii. Este în trecut și nu mai contează… Din câte îmi amintesc, dumnealui atunci se afla în penitenciar. Înseamnă că nu a avut posibilitate să contacteze”.

Grigore Cobzac: „Nu m-a contactat și chiar dacă ar avea asemenea idei, el cunoștea că la mine nu poate avea succes. Eu am fost cunoscut cu o poziție foarte critică, dură în raport cu Plahotniuc și tot aceea ce numea el PDM”.

Chiril Lucinschi: „Nu m-a sunat, nu a trimis niciun mesaj, absolut. Eu nu am fost rugat să votez pentru Plahotniuc. Se vorbea mult despre acest subiect, dar eu personal nu am fost contactat”.

Victor Roșca: „Nu m-a contactat. Pe parcursul întregii perioade de aflare în detenție nu m-a contactat telefonic niciodată. Dacă a contactat sau nu alți deputați, la fel nu cunosc. Dacă și au avut loc careva discuții în interiorul partidului pe subiectul menționat, atunci acestea s-au desfășurat în absența mea”.

De precizat că anterior, Ion Păduraru, fostul secretar general al Administrației Președintelui Nicolae Timofti, a atras atenția că cele menționate de Igor Popa nu puteau avea loc: „În decembrie 2015 nici nu era formată o majoritate parlamentara după demiterea Guvernului Strelet (la 29 octombrie 2015). La 21 decembrie 2015 Președintele Timofti l-a desemnat pe domnul Ion Sturza în funcția de prim-ministru pentru a forma un Guvern. Candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru a fost propusă oficial abia pe la 12 sau 13 ianuarie 2016, în cadrul consultărilor cu fracțiunile, de către reprezentanții PDM Marian Lupu, Andrian Candu și Dumitru Diacov. Majoritatea nouă în Parlament a fost formalizată oficial la 15 ianuarie 2016. Iar candidatul acestei majorități a fost domnul Pavel Filip”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata