NordNews
Avem ce spune

Ex-deputatul român, Cristian Rizea a pierdut litigiul la Curtea de Apel Chișinău cu privire la cetățenia moldovenească

Fostul deputat român, Cristian Rizea învinuit că a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova a pierdut litigiul la Curtea de Apel Chișinău, scrie radiochisinau.md

Curtea de Apel Chișinău a respins apelul fostului deputat român Cristian Rizea, care a contestat decizia primei instanței, cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova pe care o deține.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, Octeabrina Popa, instanța a respins și apelul privind acordarea azilului în Republica Moldova.

În prezent nu există o decizie definitivă în acest dosar, astfel va fi întors la instanța de fond pentru reexaminare.

În noiembrie 2020, președintele de atunci Igor Dodon i-a retras cetățenia Republici Moldova lui Cristian Rizea, care este condamnat penal în România pentru fapte de corupție. Acesta a fost învinuit că a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova. Mai exact, el a ascuns faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei.

Amintim că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale l-a acuzat pe Rizea că a indicat date false în cadrul procedurii de dobândire a cetățeniei moldovenești, pe care a obținut-o în 2017.

Mai exact, el a ascuns faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei. Fostul deputat nu-și recunoaște vina. El riscă o amendă de până la 47.500 de lei sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani, informează procuratura.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata