NordNews
Avem ce spune

Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, învinuit în dosarul expulzării profesorilor turci

Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, a fost recunoscut învinuit în dosarul expulzării ilegale de pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor turci, scrie deschide.md.

Amintim că mai mulți profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO (considerată de Ankara drept o grupare teroristă – nota red.).
Acum câteva luni Procuratura municipiului Chișinău a pornit o cauză penală pe faptul „excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu”, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate pe acest caz. Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a R.Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci.
De precizat că Vasile Botnari a fost numit director al SIS la începutul lunii mai 2018. Anterior, el a deținut mai multe funcții, printre care director „Moldova-Gaz” și ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. El a fost demis din funcție de către deputații PSRM și ACUM în iunie 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata