NordNews
Avem ce spune

Ex-premier: Indiferent dacă Rusia va invada sau nu Ucraina, războiul va deveni o realitate permanentă

Fostul prim-ministru al R. Moldova, Vlad Filat, a venit cu un comentariu privind un potenţial război între Rusia şi Ucraina. Acesta consideră că indiferent dacă Rusia va invada sau nu Ucraina, războiul va deveni o realitate, o permanență cu care va trebui să trăim, scrie Deschide.md. 

„Amenințarea cu forța exercitată de Rusia asupra Ucrainei și spectrul unui război pe continentul european va marca pentru mulți ani relațiile internaționale. Indiferent dacă Rusia va invada sau nu Ucraina, războiul va deveni o realitate, doar că va fi din ce în ce mai perfecționat. Fie că va fi unul hibrid ce va combina amenințarea cu forța, măsuri economice limitative, ingerințe în statele suverane etc., ori va fi un război cognitiv de natură să modifice nu doar ce gândesc oamenii, dar și cum gândesc, conflictul va deveni o permanență cu care va trebui să trăim. Militarizarea neuroștiințelor, bătălia pentru mintea oamenilor, va permanentiza un tip de conflict greu de perceput, dar mai ales greu de contracarat. Că Rusia își dorește modificarea sistemului internațional și impunerea unei lumi multipolare, în care fiecare mare putere beneficiază de o sferă de influență unde își impune propriul sistem, este un lucru cunoscut. Din păcate, după mulți ani, dreptul forței a înlocuit forța dreptului în relațiile internaționale!”, scrie Filat pe Facebook.

Totodată, ex-premierul a accentuat că un război în statul vecin ar fi un dezastru pentru R. Moldova și enumeră soluțiile pe care le avem în acest caz.

„Pentru R. Moldova un război clasic în Ucraina ar fi un dezastru: fluxuri comerciale blocate, refugiați, întreruperi de gaze și instabilitate. De asemenea, un război hibrid și cognitiv ne va afecta dezvoltarea și ne va îngusta opțiunile de decizie. În acest context, singurele soluții pe care le avem sunt scăderea vulnerabilităților, maximizarea interdependențelor cu vestul și o cât mai mare solidaritate între noi”, conchide Filat.

Amintim că, astăzi Rusia a anunţat retragerea unor trupe de la graniţa cu Ucraina înapoi la bazele lor. În același timp, potrivit Ministerului rus al Apărării exerciţiile comune ruso-beloruse urmează să se încheie pe 20 februarie.

Rusia a poziţionat aproximativ 130.000 de soldaţi aproape de graniţa cu Ucraina, inclusiv aproximativ 30.000 de militari care participau la exerciţii militare în Belarus.

După cum relatează şeful biroului din Moscova al FT, pieţele interpretează acest lucru ca pe un semn de detensionare. Pentru alţi analişti, va fi prea devreme pentru a spune dacă acest lucru semnalează cu adevărat o schimbare.

Oficiali americani anonimi au declarat rsăptămâna trecută că o invazie rusă ar putea avea loc chiar astăzi.

Rusia a adunat trupe în apropierea graniţelor Ucrainei de luni de zile, dar a susţinut că îşi poate muta forţele armate oriunde doreşte pe propriul său teritoriu.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"