NordNews
Avem ce spune

Ex-procurorul Ion Diacov a scăpat de două dosare penale

Procuratura Generală l-a scos de sub urmărire penală pe fostul şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Ion Diacov, şi a clasat două procese penale pornite pentru o pretinsă escrocherie şi abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, scrie anticoruptie.md

Procurorii au explicat ordonanţa prin faptul că în acţiunile lui Diacov lipsesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 190 din Codul Penal. Procesul penal a fost pornit în luna februarie a anului curent, în baza unei plângeri a Mariei Morozan, văduva cunoscutului om de afaceri Constantin Morozan. Femeia a declarat că fostul şef al Procuraturii Chişinău, Ion Diacov, i-a deposedat familia de 600.000 de lei în urma unui accident provocat de businessman.

Familia Morozan a contestat la procurorul ierhic superior ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Diacov. Plângerea a fost respinsă printr-o ordonanţă semnată de procurorul general interimar, Dumitru Robu, care a motivat că este vorba de raporturi juridice civile.

Familia Morozan este nemulţumită şi se pregăteşte să atace în instanţă ordonanţa procurorilor.


În cel de al doilea caz fostului şef de la Procuratura Chişinău i se incrimina că a semnat ordonanţa de pornire a unui dosar penal pe numele unui medic renumit, care a fost şantajat şi torturat psihologic de către foştii subalterni ai lui Diacov.

Procurorul pe caz şi-a motivat decizia de a-l scoate pe Diacov de sub urmărire penală pe motiv că acţiunile sale nu întrunesc componentele infracţiunii imputate.

Ion Diacov a pledat nevinovat în ambele cazuri.

Ion Diacov a plecat din fruntea Procuraturii Chişinău în decembrie 2015, funcţia sa fiind preluată de Igor Popa. Tot atunci, Diacov a părăsit sistemul şi a plecat la pensie.

Fostul procuror este activ pe reţelele de socializare. În 2019, el a fost candidatul Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, la funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"