NordNews
Avem ce spune

Ex-vicepremier: Problema transnistreană este ignotară pentru că nu aduce puncte electorale politicienilor

Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că cheia soluționării conflictului transnistrean este la Chișinău, însă politicienii ignoră acest subiect pentru că el nu aduce capital politic în fața alegătorilor. Mai mult, potrivit experților Promo-Lex, autoritățile constituționale de la Chișinău ar ignora abaterile care se întâmplă în stânga Nistrului pentru că în spate ar sta interese economice, notează IPN.

Potrivit fostului vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, soluția politică a reglementării transnistrene se află la Chișinău, însă politicienii nu acordă atenție acestui subiect pentru că el ar fi irelevant pentru alegătorii din dreapta Nistrului.

„Politicienii au o falsă percepție că problema transnistreană nu contează pentru electorat. Abordând tema transnistreană, ei cred că nu câștigă puncte electorale. Politicienii sunt obligați să le explice oamenilor ce au de pierdut prin nesoluționarea conflictului transnistrean și ce au de câștigat la reintegrarea țării ”, a spus Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Și fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, este de părere că problema transnistreană este ignorată de autoritățile constituționale de la Chișinău.

„În sondajele de opinie problematica transnistreană este la coada clasamentului în topul preocupărilor oamenilor, e din cauza că cetățeanul nu cunoaște problema, presa ar trebui să abordeze mai des această problemă, pentru că la mijloc este omul simplu din stânga Nistrului care este complet uitat de autorități”, a spus Rosian Vasiloi.

Experții Promo-Lex spun că deși drepturile omului sunt încălcate frecvent în stânga Nistrului, iar dosarele pentru nerespectarea libertăților fundamentale sunt pierdute unul după altul la CEDO, autoritățile de la Chișinău nu iau atitudine.

„Cheia este la Chișinău. În orice caz, pe domeniul drepturilor omului. De fiecare dată când se întâmplă abateri, autoritățile de la Chișinău nu dau semne că vor să prevină astfel de situații, că vor să creeze un cadru legal care ar combate aceste fenomene. Nu există voință la Chișinău. Iar răspunsul e simplu: sunt interese economice, scheme, interese de partid”, a spus directorul Promo-Lex, Ion Manole.

Potrivit unor date, în regiunea din stânga Nistrului locuiesc peste 400 de mii de oameni. În ultimii 10 ani, populația regiunii transnistrene s-a redus cu 10%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"