NordNews
Avem ce spune

Examinarea dosarului lui Ilan Șor, amânată. Ce spun avocații politicianului?

Judecătorii Curții de Apel Cahul au dispus astăzi suspendarea examinarării cauzei lui Ilan Șor, până la returnarea dosarului, pe suport de hârtie, de la Curtea Supremă de Justiție. Avocații lui Ilan Șor spun că CSJ examinează cererea de strămutare depusă de apărarea lui Ilan Șor. În plus, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe în privința ridicării excepției de constituționalitate la unele articole din Codul de procedurăm, scrie ziarulnational.md.

O hotărâre în acest sens a luat azi un complet de judecători de la Curtea de Apel Cahul, condus de magistrata Galina Vavrin.

Avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, a calificat acțiunile magistraților ca fiind conforme cu legislația și a Codului de procedură penală. „La insistența avocaților examinarea dosarului a fost suspendată până la examinarea dosarului în CSJ, a cererii de strămutare și până la revenirea dosarului pe suport de hârtie la Curtea de Apel Cahul”, a declarat Aureliu Colenco.

Hotărârea de azi a colegiului de la Curtea de Apel Cahul confirmă, potrivit lui Colenco, că demersurile și obiecțiile apărării lui Ilan Șor au fost întemeiate atunci când instanța a încercat să examineze dosarul în lipsa acestuia pe suport de hârtie, ci doar în baza unor copii scanate pe calculator.

Apărarea lui Ilan Șor insistă în continuare pe recuzarea judecătorului Vitalie Movilă, președintele completului de judecată, care a insistat pe examinarea dosarului în lipsa fizică a acestuia. Avocații au depus o plângere către Consiliul Superior al Magistraturii în contextul abuzurilor colegiului condus de Vitalie Movilă. O altă plângere în acest sens va fi depusă la Procuratura Generală.

Un alt avocat al lui Ilan Șor, Denis Calaida spune că decizia de azi a colegului a fost una corectă, iar în caz contrar ar fi creat un precedent periculos în justiția moldovenească.

„Examinarea dosarului este imposibilă. Completul de azi a apreciat corect, deoarece ar fi fost o „inovație” pentru justiție când se examinează un dosar fără materialele acestuia, fără ca părțile să aibă acces la el, doar în baza unor copii din calculatorul judecătorului și fără a avea posibilitatea de a le verifica corectitudinea, așa cum prevede Codul de procedură penală”, a punctat Calaida.

Apărarea lui Ilan Șor a menționat că nu a fost anunțată data când va avea loc următoarea ședință pe „dosarul Șor”. Cert este că acesta nu va fi examinat până nu se va expune CSJ pe marginea cererii apărării în care se cere strămutarea dosarului la o altă instanță, dar și până nu va veni un răspuns de la Curtea Constituțională, care urmează să examineze o sesizare a avocaților în privința ridicării excepției de constituționalitate la unele articole din Codul de procedură.

Ilan Șor pledează nevinovat în dosarul pe care îl examinează Curtea de Apel Cahul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"