NordNews
Avem ce spune

EXCLUSIV DOC // Igor Dodon a decorat un polițist „violator” cu Ordinul „Ștefan cel Mare”

Acum 28 de ani ar fi săvârșit un viol pervers, iar pe 15 decembrie 2020 a fost decorat de Igor Dodon cu Ordinul „Ștefan cel Mare”. Este vorba despre Mihail Marcu, șeful Asociației „Combatant” din nordul țării, parte a organizației „Forța Veteranilor”. După decenii de tăcere, detalii cutremurătoare ies la suprafață, grație unei informații transmise jurnaliștilor  portalului de știri Nordnews.md.

„Au aplicat forța fizică asupra mea, și au săvârșit, pe rând, actul violului. Mi-au răsucit mâinile , mă țineau de picioare. A doua zi am fugit acasă.”, asta a declarat un bărbat de 61 de ani, care pe 7 noiembrie 1992 a fost violat de doi indivizi, printre care și Mihail Marcu, cel care anul trecut a primit decorația militară supremă a Republicii Moldova de la ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon.

“Meritele din 1992” ale veteranului organelor afacerilor interne, Mihail Marcu

 Conform actelor urmării penale care au fost expediate redacției NordNews:

„Angajații Inspectoratului de Poliție Drochia, victima, Marcu Mihail Nicolai, dar și fostul angajat al Inspectoratului de Poliție Drochia, Bulat Eugen Vasile, care locuia în orașul Drochia, își făceau studiile în anul trei (prin corespondență) la Colegiul Tehnic Agricol din satul Svetlîi, raionul Taraclia. La 2 noiembrie 1992, victima, împreună cu Marcu și Bulat, au venit pentru sesiunea de toamnă la colegiul din satul Svetlîi și s-au stabilit în camera 215 a căminului nr.5 al Colegiului Tehnic Agricol din localitate. Ulterior, aceștia s-au întâlnit cu angajatul departamentului de securitate din Lipcani al Inspectoratului de Poliție Briceni, ofițerul Morariță Valeriu Gheorghe, care s-a cazat pe perioada sesiunii în căminul din vecinătate.

Veniți la sesiunea de toamnă, victima, Marcu Mihail Nicolai și Bulat Eugen Vasile, au început să consume băuturi alcoolice și să lipsească de la ore. Sâmbătă, 7 noiembrie 1992, după amiază, Morariță Valeriu Gheorghe, pe autoturismul model „Jiguli”, la volanul căruia a fost o persoană neidentificată, au venit la cămin (unde se aflau Marcu Mihail Nicolai, Bulat Eugen Vasile și victima). Aceștia au adus o canistră cu aproximativ 20 de litri de vin. Morariță Valeriu Gheorghe a spus că era ziua de naștere a prietenului său și au început să consume alcool împreună. Victima s-a îmbătat și a adormit. S-a trezit în momentul în care Morăriță Valeriu Gheorghe, înfăptuia actul de viol în condiţii perverse. Când acesta a început să opună rezistență, cetățeanul Marcu Mihail Nicolai a început să-l țină forțat și să-l  ameninţe (să aplice violenţa psihică). După Morariță, și Marcu Mihail Nicolai a înfăptuit actul de viol în condiţii perverse. După cele întâmplate, victimei i-a stat rău, fiind dezbrăcat acesta a plecat la Drochia, unde a scris un raport către comisarul Inspectoratului de Poliție Drochia despre acțiunile de viol comise împotriva sa.”

Redacția NordNews a intrat și în posesia raportului/scrisorii victimei către comisarul Inspectoratului de Poliție, Ion Potlog. Potrivit documentului, Marcu Mihail Nicolai, dar și Morariță Valeriu au dat dovadă de o cruzime fără margini.  

Declarația victimei:

 Pe șapte octombrie 1992, în jurul orei 20.00, în incinta căminului, doi necunoscuți au aplicat forța fizică asupra mea, și au săvârșit, pe rând, actul violului. Mi-au sucit mâinile, mă țineau de picioare. A doua zi, am fugit acasă.”

 

 

Potrivit expertizei medico-legale din 13 noiembrie 1992, victima s-a ales cu mai multe leziuni corporale. 

Constatarea medicului legist:

„Sângerarea ambilor umeri, articulației gleznei drepte s-au format în urma unei interacțiuni cu un obiect tare și se atribuie categoriei leziunilor corporale ușoare. S-a constatat că interiorulu fisural a fost lezat în urma actului sexual. ”

Conform documentului semnat de comisarul adjunct al Inspectoratului de Poliție Drochia, pe numele celor doi violatori a fost intentată o anchetă de serviciu.

Comisarul adjunct al raionului Drochia, V.V. Topală a cerut ca:

 1. Pentru consumul băuturilor spirtoase în locurile publice, dar și pentru înfăptuirea actului de viol în condiții perverse, în timpul unei sesiuni de toamnă, la Colegiul Tehnic Agricol din satul Svetlîi, raionul Taraclia, sergentul Marcu Mihail Nicolae să fie pedepsit prin drepturile comisarului raionului Drochia, Republica Moldova.
 2. Materialele juridice pe numele lui Morarița Valeriu Ggheorghe să fie transmite comisarului raionului Briceni, pentru analiză și luarea unei măsuri disciplinare .
 3. Materialele juridice pe actul violului față de victimă, săvârșit de către Marcu M. I și Morarița B.G., să fie trimise procurorului raionului Taraclia, RM. pentru revizuirea conform art. 93 al Codului Penal, Republica Moldova.

 

Contactat de jurnaliștii NordNews, Mihail Marcu a negat orice acuzații.

„Acestea sunt niște cai verzi de pe pereți…comisarul de poliție, Potlog, Dumnezeu să-l ierte, nu știa cum să mă elibereze din organe și inventa biciclete. Nici nu a fost pornit nimic, acestea sunt niște prostii.”

Am încercat să discutăm cu victima. Contactat telefonic, bărbatul a declarat că nu dorește să discute despre acest subiect: „Eu la telefon despre așa subiecte nu vorbesc.”

Eugen Bulat, președintele Veteranilor de Război a venit cu o reacție la materialul jurnalistic, dar și la acuzațiile aduse domnului Mihail Marcu.

 

 

L-am contactat telefonic și pe fostul președinte al RM, Igor Dodon, însă fără rezultat. Liderul Partidului Socialiștilor nu a răspuns nici la mesajul expediat de jurnaliștii Nordnews.md.

 

Pe lângă Mihail, Igor Dodon l-a decorat anul trecut și pe  Mihail Aizin, cunoscut în lumea criminală sub pseudonimul Kitaeț.

Ordinul „Ștefan cel Mare” se conferă în următoarele situații:

 • pentru acte de eroism și conducere iscusită a operațiunilor militare;
 • pentru bărbăție deosebită în timpul menținerii ordinii publice, apărării drepturilor și libertăților omului;
 • pentru vitejie și spirit de sacrificiu în asigurarea securității statului, în îndeplinirea unor misiuni speciale;
 • pentru alte merite deosebite în apărarea libertății și independenței Republicii Moldova.

Persoanele decorate care au ieșit la pensie beneficiază de un adaos la pensie în valoare de 500 lei moldovenești.

5 Comentarii
 1. […] Acum 28 de ani ar fi săvârșit un viol pervers, iar pe 15 decembrie 2020 a fost decorat de Igor Dodon cu Ordinul „Ștefan cel Mare”. Este vorba despre Mihail Marcu, șeful Asociației „Combatant” din nordul țării, parte a organizației „Forța Veteranilor”. După decenii de tăcere, detalii cutremurătoare ies la suprafață, grație unei informații transmise jurnaliștilor  portalului de știri Nordnews.md. […]

 2. […] Acum 28 de ani ar fi săvârșit un viol pervers, iar pe 15 decembrie 2020 a fost decorat de Igor Dodon cu Ordinul „Ștefan cel Mare”. Este vorba despre Mihail Marcu, șeful Asociației „Combatant” din nordul țării, parte a organizației „Forța Veteranilor”. După decenii de tăcere, detalii cutremurătoare ies la suprafață, grație unei informații transmise jurnaliștilor  portalului de știri Nordnews.md. […]

 3. […] După decenii de tăcere, detalii cutremurătoare ies la suprafață, grație unei informații transmise jurnaliștilor  portalului de știri Nordnews.md. […]

 4. Natalia Yankovskyi spune

  Eu cred cã trebuie numai decît detectorul de minciuni fiindcã Bulat Eugen îl cunosc foarte bine şi eu cred cã el nu este om serios el cîte minciuni le spune foarte multe ,eu nu vreau sã mã reclamez dar stiu ca el peste tot se face om deştept dar real nu e aşa e vecinul meu şi eu nu greşesc

 5. […] 15 februarie 2021, pe portalul de știri http://www.nordnews.md a fost publicată o știre, în care cetățeanul Mihai Marcu, a fost marcat ca membru al […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata