NordNews
Avem ce spune

EXCLUSIV // VIDEO // Platon, cu ajutorul lui Stoianoglo, readuce Moldova în anii ’90

În Republica Moldova se întâmplă lucruri grave care trezesc îngrijorarea că țara ar putea reveni la situația de la mijlocul anilor 90, când banditismul înflorea și controla toate instituțiile statului. Situația de zilele trecute de la Comisia Națională a Pieței Financiare unde Veaceslav Platon, cunoscut ca „raiderul Nr.1 al spațiului CSI”, a intrat cu forța la ședință, îmbrâncind paza instituției, este mai mult decât elocventă.

După ce în presă a apărut informația potrivit căreia controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon ar fi dat buzna la ședința CNPF, unde se discuta despre subiectul MOLDASIG, portalul SafeNews.md a intrat în posesia imaginilor video care confirmă faptul că Platon și-a făcut apariția în sala de ședință, însoțit de pază. S-a lăsat cu îmbrânceli, scrie safenews.md

Din imaginile video, în posesia cărora au intrat jurnaliștii se vede clar că Veaceslav Platon își face apariția în sediul CNPF. Totul s-a întâmplat în data de 2 decembrie, curent, în jurul orei 16:05, atunci când membrii instituției erau întruniți într-o ședință în care se discuta subiectul MOLDASIG. Acesta era însoțit de câțiva agenți de pază.

Deși accesul în instituție nu i-a fost permis, Veaceslav Platon a pășit peste bariera de la intrare, înaintând abuziv, fiind urmat și de cei care îl însoțesc. Cei de la pază au încercat să-i oprească, însă fără succes.

Fiind de neoprit, controversatul om de afaceri s-a îndrepat spre sala unde avea loc ședința. Acesta, dar și câteva dintre persoanele care îl însoțeau au intrat în sală, iar alte două persoane au rămas după ușă pentru a îngrădi accesul.

Potrivit reprezentanților CNPF, Veaceslav Platon nu a fost invitat la ședință. Acesta și-a făcut apariția însoțit de câteva persoane, unele dintre ele chemate de Comisie să fie prezente la ședință, altele nu. Ulterior între aceștia s-ar fi iscat un scandal.

De menționat este faptul că în cadrul ședinței urmau să fie discutate două probleme legate de Moldasig –  facilitarea accesului administratorului special al CNPF în conducerea companiei de asigurări și acordarea specimenelor semnăturilor bancare pentru acesta ca să fie efectuate plățile în cadrul asigurării Cartea Verde.

Platon ar fi solicitat să fie urgentate avizele CNPF cu privire la administratorii Moldasig. Însă, potrivit legii, instituția are la dispoziție 30 de zile pentru a face acest lucru. Prin urmare, în cadrul ședinței nu ar fi fost găsit un compromis.

Compania de asigurări Moldasig în jurul căreia se aude tot mai des cuvântul atac raider a simțit pentru prima dată mâna lui Platon încă în 2012, atunci când controversatul om de afaceri a cumpărat această companie – prin firme interpuse. Atunci șase firme au achiziționat cu 15,6 mln dolari SUA 480 000 de acțiuni ale Moldasig. Trei companii din cele șase, la scurt timp au luat credite de la două bănci comerciale din R. Moldova asigurând cu bunurile companiei de asigurări întoarcerea creditelor. Într-un final acele trei firme nu au mai returnat creditele și desigur că banii au fost luați forțat de către bănci de pe conturile Moldasig. Așa Veaceslav Platon a cumpărat Moldasig tot cu banii Moldasig.

Platon nu este la prima ieșire de acest gen. Este cazul să ne amintim de modul în care acesta a intrat abuziv la ședința Comisiei parlamentare pentru economie, în 2014!

După anii 90, R. Moldova începea să uite cum se rezolvă afacerile și se face business-ul „po banditski” și „po poneatiem”, dar, se pare, ar trebui să recitească istoria, pentru că situația ar putea să se repete. Inclusiv datorită procurorului general Alexandr Stoianoglo, care l-a eliberat pe Platon, ba și se mai ajută reciproc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"