NordNews
Avem ce spune

Există riscul dispariției universităților din Republica Moldova. Autoritățile vor implementa o nouă reformă

În ultimii 10 ani ani, numărul studenților din Republica Moldova s-a redus dramatic – de la 120 de mii la 56 de mii. Începând cu anul viitor, în Moldova se așteaptă schimbări importante în sistemul de învățământ superior. Despre asta a anunțat Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, scrie sputnik.md. Corneliu Popovici afirmă că reforma prevede consolidarea sistemului universitar și schimbarea modelului de finanțare a instituțiilor de învățământ superior.

Oficialul nu a oferit însă mai multe detalii despre reformă. Cert este că în prezent se poartă discuții cu Banca Mondială în acest sens. Ministerul de profil a avut deja câteva întrevederi cu reprezentanții acestei instituții financiare internaționale.

”Sper ca, printr-un efort comun al rectorilor instituțiilor de învățământ superior și al donatorilor să putem stabiliza situația în acest domeniu. Cred că începân cu noul an de învățământ se vor produce mai multe modificări în sistem”, a menționat Corneliu Popovici.

Potrivit ministrului Educației, dacă nu vor fi luate măsuri, există riscul dispariției universităților din țară.

Oficialul afirmă că înjumătățirea numărului studenților este legată de scăderea natalității și a calității învățământului. Mulți absolvenți ai liceelor pleacă peste hotare pentru a continua studiile. Popovici a mai declarat că se vor purta discuții cu reprezentanții țărilor care oferă burse studenților din Moldova și ar putea fi încheiate parteneriate cu universitățile de peste hotare.

”Acest lucru este necesar pentru ca tinerii să fie admiși la universitățile din moldova și, concomitent, să poată studia un semestru sau două la universitățile de peste hotare prin schimb de studenți”, a explicat ministrul.

Potrivit datelor statistice, 90% dintre tinerii moldoveni care învață peste hotare nu mai revin în țară după încheierea studiilor.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"