NordNews
Avem ce spune

Expert: Contribuabilii vor trebui să plătească suplimentar pentru frauda bancară

Expertul economic Sergiu Gaibu susține că odată cu fiecare zi în care nu se face nimic pentru recuperarea banilor din frauda bancară, scade probabilitatea să se mai găsească banii. Potrivit lui, se va ajunge la momentul în care contribuabilii vor trebui plătească și dobândă deja majorată a creditului acordat de Banca Națională (BNM) pentru acoperirea fraudei bancare. Declarațiile au fost făcute în platoul postului public Moldova 1, transmiste unimedia.info.
„Nu este exclus că va trebui să recuperăm nu doar creditul acesta, cele 14 miliarde de lei, minus 2,5 miliarde care au fost recuperate din activele vândute, dar și o dobândă care poate să ajungă cumulativ până la 20 de miliarde de lei, ceea ce este, evident, indezirabil pentru Republica Moldova”, a declarat Sergiu Gaibu, potrivit IPN.
Potrivit lui, raportul Kroll II, care a fost publicat ieri, este o analiză tehnico-financiară care are ca scop evaluarea fluxurilor anume din punct de vedere financiar. „Partea proastă este că, până la urmă, nu s-a obținut niciun rezultat. Chiar și cu existența informației privind aceste scheme suficient de detaliate, cu date, cu probe, cu interviuri care au fost efectuate, cu fișiere care au fost puse la dispoziție, analiza IP adreselor de pe care au fost efectuate transferurile prin intermediul internet banking-uri. A fost făcută o analiză de pe care, în continuare, procurorii trebuie să solicite probele, să le anexeze la dosar și să meargă în instanță”, afirmă expertul.
Sergiu Gaibu susține că scopul publicării raportului Kroll II nu a fost ca să arate implicarea unor politicieni în frauda bancară. Totodată, expertul spune că din aspectele tehnice care se conțin în raport tot pot fi scoase anumite concluzii.
Ieri, Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigarea fraudei bancare a publicat cel de-al doilea raport Kroll 2 privind analiza cauzei (în limba engleză) care până acum a fost ținut în taină.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"