NordNews
Avem ce spune

Expert energetic: Gazprom vrea să ne îngenuncheze doar pentru că la Guvernare nu a ajuns un partid pro-rus

Criza din sectorul energetic ar fi o problemă politică, iar Republica Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic din cauza presiunilor Gazpromului asupra noii puteri de la Chișinău. De această părere este Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic. Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

„Din ceea ce vedem noi, de fapt, este un scenariu coordonat dintre Gazprom și Inter RAO, cei care controlează Centrala Termoelectrică Moldovenească. De la 1 octombrie, Centrala a trecut pe cărbun. Asta înseamnă că ei, în luna septembrie trebuiau să comande acest cărbune, să-l aducă, depoziteze și să fie pregătiți să treacă de la gaz la cărbune. În același timp, de la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la prețurile speculative, prețurile spot, pe când noi, timp de 14 ani am avut un contract cu prețuri de termen lung, legate cu prețul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situație. […] Gazprom vrea acum să ne îngenuncheze și să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid pro-rus și noi în continuare depindem de ei”, a declarat Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic.

La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian a declarat că aprovizionărea R. Moldova cu energie electrică este o problemă veche, iar în condițiile actuale, Guvernul a fost nevoit să emită stare de alertă în sectorul energetic.

Reiterez ce-au spus și colegii mei. Este o situație complicată la nivel mondial, de la China până la Germania. Ce ține de aprovizionarea cu energia electrică, este o problemă moștenită de mult timp. Ea nu a fost rezolvată de zeci de ani. Această stare de alertă a fost anunțată pentru a mobiliza întreprinderile din domeniu, pentru a ne asigura că nu rămânem fără energie electrică sau gaz. Problema nu este neapărat că am putea rămâne fără gaz ori fără energie, problema este în preț. Acest lucru a fost menționat nu odată de prim-ministrul R. Moldova, Natalia Gavriliță, cât și de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. Guvernul R. Moldova este gata să compenseze anumite diferențe, șocuri de preț pentru cetățeni. Acest lucru trebuie să înțeleagă toată lumea. Noi suntem gata pentru toate scenariile”, a declarat Radu Marian, deputat PAS.

Potrivit lui Tofilat, în condițiile în care R. Moldova va importa în octombrie gaz la preț de 790 de dolari pentru 1000 de metri cubi, suma compensațiilor va fi de circa 400 de milioane de dolari.

„Dacă ne-am lua după prevederile vechi ale contractului, Republica Moldova va fi nevoită se plătească în plus 400 de milioane de dolari”.

Cu toate acestea, Radu Marian este încrezut că R. Moldova va ajunge la o înțelegere cu Gazprom.

Se țin discuții cu toate părțile. Suntem încrezuți că se poate ajunge la o înțelegere. Eu vreau să-i las pe cei de la Guvern să continue aceste eforturi și discuți, și să ne asigurăm că totul va fi în regulă.

Amintim că astăzi, 13 octombrie 2021, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, măsura a fost luată pentru ca instituțiile din domeniu și jucătorii de pe piața gazelor să poată pregăti măsuri de protecție a cetățenilor, timp în care vor continua negocierile cu Gazprom privind prelungirea contractului și stabilirea unui preț avantajos la gaz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"