NordNews
Avem ce spune

Expert-Grup: „Aproape 90% dintre companiile de stat înregistrează scăderi de venituri, iar jumătate dintre ele îşi cresc îndatorările”

Criza pandemică a afectat dur companiile de stat din Republica Moldova. Aproape 90 la sută dintre acestea raportează scăderi de venituri, iar în consecinţă, şi creşteri ale ratei de îndatorare (la aproape 50% dintre companiile de stat). Datele se regăsesc în studiul „Criza COVID-19: Companiile de stat, între incertitudine şi oportunităţi”, realizat de Dumitru Pîntea şi Vadim Gumene, directori de programe în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul financiar al Fundaţiei Soros Moldova, transmite tvrmoldova.md. 

Criza provocată de virusul COVID-19 a afectat companiile de stat şi pe alte dimensiuni. Aproape 40 la sută dintre reprezentanţii companiilor statului spun că din martie şi până în prezent întâmpină dificultăţi legate de perturbarea lanţului de aprovizionare şi diminuarea cererii de produse şi servicii, iar 11% dintre entităţi au fost afectate de scăderea productivităţii muncii.
Totuşi, 22 la sută dintre companiile de stat nu au fost afectate de coronacriză: „Exemplu ar fi acele companii de stat care beneficiază de implementarea unor programe de stat cum ar fi programul „Drumuri bune”, care totuşi a avut suficiente alocaţii ca să menţină acelaşi nivel de afaceri pentru companiile de sector”, spune Dumitru Pîntea, director de program, „Expert-Grup”.
Aproape jumătate dintre companiile de stat nu au fost pregătite pentru a face faţă unei eventuale crize economice.
47% dintre reprezentanţii companiilor de stat chestionaţi în cadrul studiului ne-au spus că acestea nu au fost pregătite pentru o eventuală criză. Evident, pe de o parte nimeni nu putea să anticipeze un asemenea tip de criză, care a dus la necesitatea impunerii unor măsuri de distanţare socială şi de carantină, dar aici ne referim mai mult la criza economică provocată de pandemie”, a explicat Dumitru Pîntea.
32% dintre companiile de stat utilizează instrumente de protecţie, cum ar fi asigurările, şi au stabilite proceduri interne de pentru situaţii de criză; 26 la sută au rezerve de capital şi lichidităţi şi doar în 11 la sută dintre acestea există planuri anticriză.
În condiţiile actuale, este necesară elaborarea neîntârziată a unei strategii de acordare din partea Guvernului a suportului către sectorul companiilor de stat.
„Responsabilii de politici ar trebui să evalueze punctele forte şi slabe ale diferitor instrumente care pot fi disponibile pentru a oferi acest sprijin companiilor de stat. Tipurile de măsuri care pot fi implemnetate în mod coesunzător variază în funcţie de sănătatea financiară iniţială a companiilor de stat. Unele măsuri pot fi implementate mai rapid, cum ar fi consolidarea fluxului de numerar, iar altele pot dura mai mult în timp, cum ar fi atragerea investitorilor primari”, susţine Vadim Gumene, director de program, „Expert-Grup”.
În Republica Moldova există 272 de companii de stat. Acestea angajează 6,2 la sută din numărul total al salariaţilor din Republica Moldova şi au o valoare totală a cifrei de afacere de peste 23,6 milioane de lei.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata