NordNews
Avem ce spune

Expert ucrainean, despre soarta de neinvidiat a lui Dodon. Putin l-a făcut lider al taberei pro-ruse din RM și îl va schimba când va dori

Dodon este omul căruia Vladimir Putin i-a dat – așa cum dădea hanul din Ardân – dreptul de domnie în R. Moldova. Și chiar l-a realizat, a fost președintele țări voastre. Acum s-a încheiat. Dodon va mai rămâne un anumit timp lider al taberei politice pro-ruse, până când la Kremlin se va decide că această tabără are nevoie de un alt lider, consideră analistul politic de la Kiev, jurnalistul Serviciului ucrainean al Europei Libere, Vitali Portnikov, scrie Deschide. 

Expertul consideră că nici Moscova ar putea miza pe o a treia figură care să reprezinte interesele Rusiei în Republica Moldova.

„Ca să nu aprofundez acum toată geografia politică a întregului spațiu post-sovietic, voi aduce exemplul foarte bun al Republicii Moldova. De la început a fost Vladimir Voronin și au fost multe discuții despre cât de puternic este el ca politician, despre ce posibilități mari are și cum este susținut de Moscova. Însă imediat ce Vladimir Voronin a devenit un pic mai prudent, s-a dovedit că nu mai este un politician chiar atât de puternic și că raitingul lui se apropie de zero. Iar cel mai puternic politician și cel mai susținut de Moscova a devenit Igor Dodon. 

Și dacă ne-am imagina că mâine Moscova va decide să renunțe la Voronin și Dodon, va apărea o a treia figură în calitate de lider al forțelor pro-ruse. Și aici, în Ucraina, a fost așa mereu. Așa că este evident că în spatele tuturor acestor oameni stă Vladimir Putin”.

Totodată, Dodon rămâne reprezentant al intereselor unei alte țări în Republica Moldova.

În ceea ce-l privește pe dl Dodon, el este un fel de Medvedciuk moldovenesc. Este omul căruia Vladimir Putin i-a dat – așa cum dădea hanul din Ardân – dreptul de domnie în Moldova. Medvedciuk are drept de domnie în Ucraina, pe care nu-l valorifică în niciun fel, iar Dodon a avut drept de domnie în Moldova. Și chiar l-a realizat, a fost președintele țări voastre. Acum s-a încheiat. Dodon va mai rămâne un anumit timp lider al taberei politice pro-ruse, până când la Kremlin se va decide că această tabără are nevoie de un alt lider. El se poate menține în această ipostază destul de mult timp. Însă este puțin probabil ca această tabără să câștige puncte. Și în acest sens soarta dlui Dodon este de „reprezentant al altei țări în viața politică a propriei țări”. O soartă de neinvidiat.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"