NordNews
Avem ce spune

Exportul de produse și servicii IT din Republica Moldova a depășit 1,5 miliarde de lei

În anul 2018, volumul serviciilor și produselor IT exportate de Republica Moldova a fost în creștere. La fel, s-a mărit și volumul vânzărilor oficiale pe piața locală. Datele sunt prezentate în raportul de activitate al ”Moldova IT Park”, transmite bizlaw.md.
Astfel, volumul total al serviciilor și al produselor IT exportate de rezidenții parcului a fost de peste 1,53 miliarde de lei, iar a vânzărilor locale au depășit 363,6 milioane de lei. Ratele de creștere au variat în funcție de perioadă. Cea mai mare majorare a fost înregistrată în trimestrul doi al anului trecut, când vânzările s-au dublat față de primele trei luni ale anului.
Majorarea exportului produselor și serviciilor IT este confirmată și în ultimul raport preliminar al Băncii Naționale. Autoritatea indică că pe parcursul anului trecut au fost realizate exporturi în sumă de aproximativ 150 de milioane de dolari SUA, adică cu circa 50 la sută mai mult decât în 2017.
Conform datelor oficiale, circa 81 la sută dinte vânzările de produse și servicii IT sunt realizate pe piața mondială. Piața locală a consumat în jur de 19% dintre totalul de produse și servicii oferite de companiile IT din Republica Moldova.
Amintim că, venitul raportat, în 2018, al vânzărilor companiilor IT rezidente a parcului a fost de peste 1,9 miliarde de lei, iar suma impozitelor achitate la stat a depășit 133, 4 milioane de lei. Totodată, salariul mediu al specialiștilor în domeniu a ajuns până la aproximativ 28 de mii de lei pe lună.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"