NordNews
Avem ce spune

Exportul de vinuri moldovenești ar putea înregistra cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani

Exportul de vinuri moldovenești din acest an ar putea fi la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani. Iar asta pentru că producătorii de vinuri intră în a treia criză, care se înregistrează în ultimii 15 ani. Constatările aparțin experților IDIS Viitorul, care au expediat o notă informativă Parlamentului, dar și un șir de recomandări, scrie agora.md.

Conform estimărilor, exporturile de vinuri pot scădea sub 100 de milioane de dolari. Asta în condițiile în care peste 85% din producția de vin este destinată spre export.

Pandemia provocată de noul tip de coronavirus (COVID-19) și carantina impusă de majoritatea partenerilor comerciali ai Moldovei pun în pericol această ramură. Astfel, cel mai probabil, în 2020, exporturile care țin de această ramură, se vor prăbuși iarăși, până la nivelul anului 1998, sub 100 de milioane de dolari, se arată în declarația experților.

La fel, criza exporturilor ar putea afecta nu doar vinificatorii, dar și agricultorii, fabricile de sticlă, transportatorii și alte ramuri conexe.

Primele două crize au afectat Moldova în ceea ce privește desfacerea produselor pe piața din Est. În schimb, companiile au avut posibilitatea să exploreze noi piețe, inclusiv pe cea a UE. Însă, criza actuală va lovi absolut în toate piețele externe. Din aceste considerente, este necesar să fie identificate posibilități de vânzări pe piața internă. În condițiile create, Guvernul Moldovei este obligat să întreprindă acțiuni de susținere a sectorului viti-vinicol, au menționat specialiștii.

În acest context, experții recomandă autorităților centrale să amâne plata impozitelor, accizelor pentru vinul distilat, precum și achitarea creditelor bancare. De asemenea, ar fi necesare subvenții din partea statului la plata dobânzilor bancare și garantarea de către stat a creditelor bancare pentru micii producători.
Totodată, ar putea fi luate și niște măsuri administrative. Este vorba de obligarea, prin lege, a companiilor petroliere să includă în produsele petroliere o cantitate minimă reglementată de BioEtanol. De asemenea, anual ANRE, împreună cu companiile petroliere și vinificatorii, ar trebui să stabilească prețul de achiziție a BioEtanoului și cantitatea achiziționată trimestrial.
Potrivit experților, prin această normă legală, Republica Moldova își va onora angajamentele luate față de UE, privind creșterea cotei produselor regenerabile în consumul energetic al țării. Bugetul de stat nu va avea nicio pierdere ca rezultat al implementării acestei măsuri, iar costurile vor fi incluse în prețul produselor petroliere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"