Pinacoteca „Antioh Cantemir” din Bălți găzduește expoziția dedicată sărbătorilor pascale intitulată „Lumina învierii peste inimile Dumneavoastră”. Expoziția a fost deschisă pe 1 aprilie 2018 și poate fi vizitată până la sfârșitul sărbătorilor pascale.
Alina Țurcan, colaboratoare științifică a Pinacotecii „Antioh Cantemir”, a menționat că la organizarea expoziției date au contribuit doi maieștri ai artei populare: Exponatele vernisate au fost realizate de Membrii Cercului „Mâini Dibace” din satul Heciul Vechi raionul Sângerei, elevi îndrumați de profesoara lor doamna Vera Rusu. Ei au prezentat mici portrete, icoane brodate cu biser, ouă făcute din pănușă de porumb, ouă înhistritecu biser, șervețele brodate cu ornamente creștine, exponate prin care se care celebrează Învierea Domnului. Alte exponate au fost realizate de doamna Eugenia Moldovanu, care prezintă ouă din lemn încondeiate și ouă închistrite cu biser.”
Meșterii populari au încrustat ouă și au cusut șervețele, folosind tehnici vechi de acum 100 de ani: La încondeiera ouălor, meșterii au folosit toc sau pensulă, iar la cele închistrite – chisita, un instrument cu care se aplica ceara topită, la această etapă oul este trecut prin mai multe culori. Oul de lemn este acoperit cu un strat de ceară peste care se aplică margeluțele. Ouăle confecționate din pănușă de porumb sunt împletite. Motivele populare utilizate au fost preluate de pe porturile populare tradiționale. Firește, culorile utilizate au anumite semnificaţii: roşu simbolizează sângele Domnului Iisus Hristos, albastrul înseamnă cerul, verdele – pământul, ne spune doamna Alina Țurcan.
În Pinacoteca „Antioh Cantemir” sunt organizate anual circa 40 de activități ale meșterilor artei decorative, care pot fi vizitate de toți doritorii, locuitori și oaspeți ai orașului, de grupuri de elevi și studenți.
Expoziția „Lumina învierii …”

Articolul precedent
Următorul articol
Câmp petrolier ce conţine până la 80 de miliarde de barili de ţiţei