NordNews
Avem ce spune

Expresii ale despotismului saudit în secolul 21

Procurorii din Arabia Saudită cer pedeapsa cu moartea pentru cinci activiști din provincia estică a țării, potrivit Human Rights Watch. Printre cei vizați se numără Israa al-Ghomgham, considerată prima femeie activistă, care poate fi ucisă în regatul saudit, dacă execuția va fi aprobată, potrivit The Washington Post.
Orice execuție este îngrozitoare, dar pedeapsa cu moartea pentru activiști precum Israa al-Ghomgham, care nu sunt nici măcar acuzați de comportamente violente, este monstruoasă„, a declarat Sarah Leah Whitson, director la Human Rights Watch din Orientului Mijlociu. „În fiecare zi, despotismul nerestricționat al monarhiei saudite complică sarcina echipelor responsabile de relații publice să implementeze „reforma” ce ține de afacerile internaționale într-o poveste de succes„.
Organizația Europeană pentru Drepturile Omului din Arabia Saudită (EOSHR) a numit cazul lui Ghomgham un „precedent”, menționînd că procuratura saudită insistă pentru pedeapsa cu moartea. Săptămâna trecută, organizația a lansat o declarație prin care susține că 51 de persoane sunt în așteptarea execuției.
Ghomgham și alți cinci activiști pledează împotriva discriminării cetățenilor musulmani șiiți în regiunea populată predominant de musulmani sunniani. Potrivit Human Rights Watch, Ghomgham și soțul ei au fost arestați încă pe 6 decembrie 2015 și de atunci sunt ținuți în închisoare, incriminânduli-se acuzații precum participarea la proteste și „instigarea” tinerilor de a face același lucru.
Potrivit Amnesty International, Arabia Saudită este lider la capitolul execuția cu moartea, în 2017 fiind executate 146 de persoane. Doar China și Iranul se pare că au devansat-o anul trecut.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"