NordNews
Avem ce spune

Fără mașini și case de zero lei. Demnitarii și funcționarii publici vor fi obligați să declare valoarea de piață a bunurilor

Funcționarii publici, dar și persoanele ce exercită funcţii de demnitate publică vor fi obligați să declare valoarea de piață a bunurilor. Totodată, aceștia vor fi nevoiți să explice de ce valoarea declarată a unui bun nu corespunde cu valoarea acestuia de pe piață. O lege în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate, vineri, 29 octombrie 2021, a intrat în vigoare Legea 130/2021 privind modificarea legislației ANI.

La rândul său, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a studiat noile modificările adoptate de către Parlamentul Republicii Moldova și a inițiat un proces amplu de modificare a actelor normative interne. În acest sens, ieri, 1 noiembrie, Rodica Antoci, președinta ANI a aprobat un ordin prin care a dispus instituirea a șase grupuri de lucru în vederea revizuirii și ajustării cadrului normativ intern pentru punerea în aplicare a noilor modificări.

Membrii grupurilor de lucru vor studia noua lege adoptată și vor formula propuneri de modificare a mai multor documente ce vizează activitatea Inspectoratului de Integritate, dar și a instituției per ansamblu. Astfel, vor fi operate modificări la  Metodologia de efectuare a controlului averii și intereselor personale, Regulamentul de organizare și funcționare a Inspectoratului de Integritate, Regulamentul cu privire la contravențiile constatate, Instrucțiunea cu privire la modul de soluționare a conflictelor de interese de către inspectorii de integritate, Regulamentul privind modul de completare a declarației de avere și interese personale, Ghidul privind depunerea online a declarației de avere, Regulamentul privind asigurarea transparenței în procesul decizional și altele”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, unul dintre grupurile create, condus de Lilian Chișcă, vicepreședintele ANI, urmează să realizeze acțiunile necesare în scopul ajustării formularului electronic al Declarației de avere și interese personale, parte componentă a SIA ”e-Integritate”, pentru ca subiecții declarării să-și poată onora obligația legală de a depune declarația de avere în condițiile noilor modificări.

În baza acestor acțiuni, subiecții declarării vor declara valoarea de piață a bunurilor și vor face concretizările de rigoare privind motivul pentru care valoarea declarată a unui bun nu corespunde cu valoarea acestuia de pe piațăse mai arată în comunicatul emis de ANI.

Potrivit ANI, în obligația subiecților declarării va reveni și declararea serviciilor procurate și a bunurilor/valutei virtuale. Referitor la servicii, subiecții vor declara cheltuielile realizate pentru procurarea unui anumit gen de servicii, dacă valoarea acestora, în decursul unui an, depășesc 10 salarii medii pe economie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"