În familia Miron, meseria de apicultor este transmisă din generație în generație. În comuna Boldurești, din codrii Nisporenilor, Natalia Miron, împreună cu soțul și cei doi fii ai săi, are grijă de 150 de familii de albini. Afacerea este susținută financiar inclusiv prin proiectul USAID „Agricultură performantă în Moldova”, scrie agora.md

Natalia este inginer în industria ușoară, dar în 2016 a susținut inițiativa soțului de a renunța la munca de birou și de a lansa o afacere dulce, la propriu, în satul de baștină. De atunci, întreaga familie lucrează cot la cot.

Natalia Miron crede cu tărie că, într-o afacere de familie, soții trebuie să se implice la fel de mult.

”De meserie sunt inginer în industria ușoară, dar văzând dedicația soţului pentru apicultură, am îndrăgit şi eu această meserie. Eu cunosc toate procesele care se petrec în stupină, însă responsabilitatea mea de bază este ambalarea produselor noastre, crearea seturilor cadou, inițierea și desfășurarea promoțiilor, cât și promovarea pe rețelele sociale”, explică Natalia Miron.

Vladimir Miron este specialist în tehnologii informaționale, însă a moștenit pasiunea pentru apicultură de la părinți și bunici.

”Părinții mi-au spus că fie vin eu să am grijă de albini, fie le vând pentru că le era greu să se descurce singuri, aveau 100 de familii pe atunci. Am discutat cu soția, am analizat riscurile și am hotărât să dezvoltăm afacerea noastră în apicultură”, își amintește Vladimir Miron.

Anual, familia Miron obține circa 4-5 tone de miere. Pe timp de pandemie, familia de apicultori se orientează mai mult spre piața locală de desfacere. Soții Miron au dezvoltat comerțul online și au reușit să își diversifice gama de produse. Astfel,  pe lângă miere, aceștia propun produse derivate, cum ar fi cătina cu miere, precum și mierea cu propolis, cu polen și cu lăptișor de matcă, care ar avea multiple proprietăți terapeutice.

Recent, Natalia Miron a început să dezvolte, în cadrul unui program de susținere a afacerilor gestionate de femei, producerea ambalajului ecologic.