NordNews
Avem ce spune

Fenomenul TFU – instruiri intense în cadrul unui proiect

Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari a participat alături de Ambasadorul Statelor Unite, Dereck Hogan și șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrației, Lars Lonnback, la cursul de instruire care se află în derulare privind identificarea victimelor traficului de ființe umane. Instruiri desfășurate cu suportul financiar al Secției Justiției Penale și Aplicare a Legii din cadrul Ambasadei SUA și implementat de OIM care a invitat un expert european din Finlanda să împărtășească cele mai bune practici în identificarea victimelor traficului. Evenimentul a avut loc la sediul Direcției regionale Nord, orașul Edineț.

Acest fenomen este o încălcare a drepturilor omului și trebuie tratată corespunzător. O calitate esențială a combaterii traficului este creșterea gradului de conștientizare, prin urmare, acest proiect include o campanie de definire obiectivă a acestei probleme organizată de OIM și Centrul Internațional „La Strada” pentru a informa grupurile vulnerabile cu privire la riscurile de trafic atunci când pleacă la muncă în străinătate.

Cursul de instruire este organizat pentru polițiștii de frontieră care își exercită funcția la controlul de nivel 1 și 2. Informația a pus accent pe particularitățile de identificare a victimelor traficului de ființe umane în punctele de trecere a frontierei de stat.

În alocuțiunea sa, șeful Poliției de Frontieră a apreciat relații de cooperare, susținea oferită instituției și eforturile extraordinare în consolidarea capacității Republicii Moldova în combaterea procesului existent, inclusiv în identificarea rețelelor traficului transnațional. „Suntem bucuroși că ne regăsim ca principal beneficiar al acestui program, vom munci mai mult decât ne propunem pentru a înregistra rezultatele dorite și a oferi siguranță tuturor cetățenilor”, a menționat în încheiere Fredolin Lecari.

„Este greu să înțelegi cu adevărat magnitudinea acestei probleme globale, deoarece multe victime le este frică să iasă din umbră.  Dar acest lucru poate fi schimbat și voi, astăzi, sunteți parte a acestei schimbări pozitive – ajutând la recunoașterea victimelor acestei crime și la aducerea lor în mediu sigur”, a fost mesajul de încurajare a Ambasadorului Dereck Hogan.

Amintim că în perioada 25 martie-19 aprilie, OIM organizează la inițiativa instituției de frontieră o serie de 15 trening-uri pentru angajații din toate subdiviziunile PF de la „liniile de control 1 și 2”. Instruirile sunt destinate pentru a informa în detaliu și perfecționa abilitățile polițiștilor de frontieră cu privire la identificarea victimelor traficului la frontieră.

În acest context, se mizează pe crearea unui modul de învățare electronică și a unei serii de activități de consolidare a capacităților în ceea ce privește combaterea TFU și a infracțiunilor conexe, care va contribui la o abordare eficientă. Mai mult, colaborarea Poliției de Frontieră cu reprezentanții Serviciului Grăniceri a Ucrainei va fi stimulată pentru o reacție promptă la cazurile transnaționale de trafic de persoane.

Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea punctului de trecere Costești – Stânca, unde reprezentanții au văzut îndeaproape activitatea de frontieră, specificul și condițiile de muncă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"