NordNews
Avem ce spune

Fermierii din raionul Dubăsari nu vor mai întâmpina dificultăți la transpotarea recoltei prin posturile vamale interne

Fermierii și agenții economici care au terenuri agricole situate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne și nu vor mai întâmpina dificultăți la transportarea recoltei, relatează MOLDPRES. 

Agricultorii nu vor mai plăti taxa de 3000 de lei pentru certificatele eliberate de Camera de Comerț, care confirmă originea autohtonă a mărfii. Modificarea a fost anunțată astăzi de Prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul unei întruniri cu mai mulți fermieri din raionul Dubăsari.

Una dintre soluțiile propuse este ca transportarea producției agricole să se facă în baza unui act confirmativ eliberat de către Consiliul raional Dubăsari (Direcția agricultură și cadastru). Totodată, primăriile locale ar urma să elibereze un certificat despre mărimea terenului. În baza acestor două documente, fermierii ar putea transporta recolta prin punctele vamale interne.

„Vreau să mă asigur ca va fi un proces corect și echitabil, sperăm că se va reuși asigurarea acestei soluții la nivel local”, a spus premierul.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre problema taxelor impuse de structurile din stânga Nistrului, dar și despre impedimentele create prin punctele de trecere. Au fost abordate și potențiale modificări la Regulamentul de subvenționare în agricultură. În acest context, premierul a subliniat că mecanismul de acordare a subvențiilor în agricultură este în prezent în proces de ajustare astfel ca să fie asigurată maximă transparență, echitate și eficiență.

Primarul satului Cocieri, Raisa Spinovschi, a menționat că vizita de astăzi a premierului denotă o atenție sporită din partea autorităților pentru localitățile din stânga Nistrului, aflate în jurisdicția autorităților de la Chișinău.

În total, 5 primării din raionul Dubăsari (Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroţcaia și Pârâta) au terenuri situate după traseul Rîbnița-Tiraspol. Este vorba despre 9 544,62 ha de terenuri, inclusiv, 6 499 ha cu destinație agricolă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"