NordNews
Avem ce spune

Fermierii din Râșcani: „Am venit fără conotaj politic, am venit cu durerea din suflet

Fermierii din raionul Râșcani au ieșit la protest. Asta după ce, săptămâna trecută, mai mulți fermieri din diferite localități ale țării au înaintat Guvernului o listă de revendicări, pe care însă cabinetul de miniștri nu le-a luat în seamă.

Fermierii au scos tehnica agricolă pe marginea drumului, pentru un protest pașnic. Aceștia nu doresc să facă politică, vor doar să fie auziți.

Nu chemăm la blocaj politic, nu chemăm la blocaj de drumuri chemăm să ne fie auzit cuvântul. Noi avem credite la bănci, credite tehnice la firme care ne deservesc cu niște condiții ieșite din comun. Dacă subvențiile din țările civilizate susțin agricultura pentru ca produsele alimentare să nu fie la cel mai mare preț, ca omul de rând să poată supraviețui, atunci noi nu avem aceste subvenții.

Printre revendicările înaintate se numără scutirea de la plata impozitelor pentru salariu pentru o perioadă de douăsprezece luni. Agenții economici au mai cerut și de la firmele cu care colaborează ca acestea să dea în jos veniturile de la două la sută până la patru la sută la serviciile prestate.

Dacă nu se schimbă sistema de subvenționare în Republica Moldova, o mare parte din agricultori, mai ales acei mici, o să piară. Raionul Râșcani, la aproximativ cincizeci și șase de mii de hectare, are între patru sute și cinci sute de milioane pierderi per total, prima grupă și a doua, spun fermierii.

Principala consecință care urmează este scumpirea tuturor produselor, nevoie care deja a început. Prețul pentru un kilogram de porumb a crescut deja, de la 3 lei, la 4,50, iar grâul, care până acum costa 2,50-3 lei kilogramul, se ridică acum la 4 lei pentru un kg.
Cea mai mare creștere a prețurilor se prognozează pentru începutul anului viitor, când ne așteaptă o scumpire a tuturor produselor alimentare.
În fața fermierilor din Râșcani a venit deputatul Ion Leucă. Din spusele domniei sale, săptămâna aceasta, în Parlament, a început o discuție referitor la trei probleme stringente cu care se confruntă Republica Moldova la momentul de față. Prima este lupta cu pandemia, a doua – situația critică din agricultură, și a treia – situația din învățământ.

Ceea ce privește agricultura s-a format un grup de lucru pentru a purta negocieri și discuții cu reprezentanți ai sectorului agrar din diferite zone pedoclimatice ale țării. Sud, Centru, Nord, și vreau să vă spun că problema din agricultură este gravă în toate aceste zone. Dar trebuie să fim conștienți, că în anumite zone situația este diferită și nu putem să îi egalăm pe toți în aceleași condiții, a declarat Ion Leucă.

Fermierii nu sunt de acord cu ultimile inițiative ale Guvernului.
Agricultorii din toată țara, împreună cu Platforma Da și PAS au organizat astăzi un protest în capitală. Cerințele lor rămân aceleași:

  1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.
  2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.
  3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.
  4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"