NordNews
Avem ce spune

Filantropii români basarabeni din familia Stroescu, comemoraţi la Bălți

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 Anului Omagial al Pastoraţiei Părinţilor şi Copiilor şi Anul Comemorativ al Filantropilor Ortodocşi Români. Prin urmare, la Bălți, în Sala de Conferințe a Hotelului VisPas, a avut loc cea de-a doua conferință dedicată acestei teme. Evenimentul a fost binecuvântat de către PS Antonie. 

Invitaţi speciali au fost dl. Mihai Adauge, cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi dna Maria Işaev-Vieru, istoric – cercetător. La conferinţă a fost prezent şi un nepot de-al Stroeştilor – dl Anatolie Marcu.

În cadrul conferinței, domnul Adauge a susţinut comunicarea „Marele uitat al Basarabiei – Mihail Stroescu”, iar dna Işaev-Vieru – comunicarea „Gheorghe Stroescu – un mormânt salvat, o viaţă necunoscută, un posibil filantrop”. PC preot Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălţi, A vorbit despre: „Preotul duhovnic şi rolul lui în pastoraţia familiei”.

La evenimemt a fost prezent, în calitate de invitat de onoare, Excelenţa Sa, Domnul Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi. Excelenţa Sa a subliniat importanţa amintirii faptelor luminoase ale înaintaşilor noştri şi a remarcat implicarea Episcopiei de Bălţi în procesul de promovare a valorilor naţionale.

La propunerea Excelenţei Sale, s-a stabilit să se acorde cinci distincţii pentru cei mai buni cinci elevi din satul Trinca, Edineţ, satul de baştină a familiei Stroescu.

Conferinţa a fost organizată de Protopopiatele Făleşti, Bălţi, Floreşti şi Soroca ale Episcopiei de Bălţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"