NordNews
Avem ce spune

Filat vede reunificarea cu România drept soluția la crizele din R. Moldova: Împreună am fi nu doar puternici, dar ne-am împăca și cu istoria

Reunificarea cu România ar reprezenta soluția la criza energetică și economică. Împreună am fi nu doar puternici, dar ne-am împăca și cu istoria în care tot rătăcim fără noimă. Declarația a fost făcută de fostul premier Vlad Filat într-o postare pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, statul trebuie să se asigure nu doar că are acces la resurse energetice, ci și că cetățenii își permit să le achite, scrie deschide.md

Din păcate, la acest moment se umblă doar cu mâna întinsă pe continentele lumii pentru a cere bani să supraviețuim acestei ierni. Dar iarna viitoare ce vom face? Dar peste doi ani? Vom merge din nou cu mâna întinsă la ușa cancelariilor lumii? Pentru că în nici un caz economia zilei de astăzi, în ritmul de azi, nu va putea oferi cetățenilor capacitatea financiară de a plăti prețurile din piața occidentală. Așteptarea că războiul se va sfârși și se va reveni la prețurile ante război este o iluzie. Poate este momentul să ne gândim serios și pragmatic la reunificarea cu România, la un plan comun, instituționalizat. Împreună am fi nu doar puternici, dar ne-am împăca și cu istoria în care tot rătăcim fără noimă” a scris Vlad Filat.

Potrivit lui, drumul R. Moldova spre integrarea în UE este în prezent prins între războiul din Ucraina și prețul la gaze, care a bulversat nu doar economia, ci și viețile, iar perspectiva pare a fi una sumbră.

Vestita și clamata integrare în UE nu va duce la creșterea volumului de gaze naturale în subsolul moldav după cum nici curentul electric importat din Transnistria cu compromisuri de neacceptat și chiar trădătoare nu ne vor asigura independența energetică. Independența unui stat nu înseamnă doar accesul depolitizat la resurse, dar și capacitatea actorilor economici și a cetățenilor de a cumpăra aceste resurse. Făcând o glumă amară putem spune că jumătate de problemă este rezolvată: am găsit resurse alternative, mai rămâne să avem bani pentru a le plăti” a mai declarat Filat.

Fostul premier consideră că ”soluția NU este în nici un caz revenirea la dependența de gazul rusesc, ci dezvoltarea economiei astfel încât cetățenii și companiile să-și poată permite cumpărarea de resurse din altă parte”.

Anterior, Andrei Spînu a anunțat că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES Cuciurgan pentru luna decembrie. Totodată, părțile au convenit să analizeze opțiunea prelungirii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023.

Ulterior, el a venit cu un comentariu după ce a fost criticat intens pentru această decizie. Potrivit lui, deciziile luate au un singur scop: să țină R. Moldova conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil. Totodată, el a afirmat că gazul oferit nu va permite Tiraspolului să-și repornească economia la nivel normal.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"