NordNews
Avem ce spune

Filtrele PAS-ului s-au bătut? Liliana Mosorete ar urma să preia cârma SFS din Bălți, cu „un buchet de plângeri la CNA”

Filtrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) se pare că dă eroare. După recentul scandal cu implicarea ex-avocatei Poporului, Natalia Moloșag, de această dată, guvernarea PAS intenționează să numească în funcția de șef a Direcției Control pe zona de Nord a Serviciului Fiscal de Stat pe Liliana Mosorete, persoană pe numele căreia au fost depuse mai multe denunțuri la Centrul Național Anticorupție (CNA). Funcția anterioară de șefă adjunctă la Serviciul Fiscal de Stat Bălți i-a permis lui Mosorete să agonisească averi și bunuri imobile prin favorizarea și șantajarea agenților economici, scrie realitatea.md

În pofida acestor denunțuri și plângeri, Liliana Mosorete este promovată la greu de actuala șefă a Serviciului Fiscal de Stat, Rozalina Albu.

Echipa Realitatea.md a intrat în posesia unei plângeri depusă la CNA de un grup de oameni de afaceri din regiunea de nord a Republicii Moldova, în care au descris schemele de estorcare ilegală a banilor în perioada anilor 2015-2019. Potrivit documentului, din momentul numirii în funcției de conducere de șefă adjunctă control a Direcției Generale Administrare Fiscală (DGAF) Nord, Liliana Mosorete împreună cu șefa sa, Tatiana Neghina, în cadrul DGAF Nord au creat și pus în aplicare o mulțime de scheme de frauduloase în vederea obținerii de beneficii pe spatele contribuabililor. Una dintre scheme ar fi fost restituirea taxei pe valoarea adăugată (TVA) fără efectuarea controalelor fiscale. Astfel, bugetul statului ar fi fost prejudiciat cu câteva milioane de lei.

*De exemplu dacă un agent economic își exportă marfa, pe care o produce în Republica Moldova peste hotare, acestuia îi este aplicată cota 0 la TVA.  Un fermier care a folosit combustibili sau pesticite poate beneficia de această scutire, adică restituire de TVA

Conform unor surse avizate, Mosorete lua decizii privind modalitatea de acordare a acestor restituiri. Numai pe parcursul anului 2018 au fost restituiți din Bugetul de Stat, fără a efectua careva controale, peste 54 de milioane de lei. Prin urmare, Liliana Mosorete și subalternii săi beneficiau de un comision de 10 la sută din valoarea sumei.

Liliana Mosorete ar mai fi dat indicații directe inspectorilor privind amenzile ce urmau a fi aplicate fiecărui contribuabil în parte, în cazul în care aceștia nu se conformau cerințelor înainte de ea. Prin urmare, Mosorete solicita efectuarea controalelor dorite la agenții economici care refuzau să se conformeze condițiilor înainte. Astfel, grație presiunii și șantajului, șefa-adjunctă pe control a Direcției  Generale Administrare Fiscală (DGAF) Nord beneficia lunar de “otkaturi” grase.

Potrivit aceluiași document, desfrâul Lilianei Mosorete ar fi fost protejat de deputatul Vladimir Vitiuc, dar și Președintele Organizației Teritoriale Bălți al Partidului Democrat, Octavian Mahu. Totodată, conducerea Direcției  Generale Administrare Fiscală Nord ar fi fost protejată din umbră și de Marian Brînza, fost colaborator al Centrului Național Anticorupție, în prezent directorul Societății pe Acțiuni (S.A.) „CET-Nord”, care la rândul său a fost promovat în funcție de același Vitiuc și Mahu.

După ce a aflat despre aceste denunțuri depuse la CNA, fostul șef al Serviciului Fiscal de Stat Sergiu Pușcuța a somat-o pe Liliana Mosorete să demisioneze din propria dorință.

O parte din banii pe care i-ar fi acumulat în perioada de activitate la SFS, Mosorete i-ar fi investit în cumpărarea terenurilor agricole în satul Risipeni, raionul Fălești.

Compania care a fost responsabilă de cumpărarea loturilor de teren este SRL „FRUITS-FAMILY”, firmă înregistrată pe numele fiului său, Vladislav Mosorete.  Una dintre persoanele, care i-a vândut terenul agricol acestui agent economic a fost Gheorghe Sandu, unchiul Maiei Sandu Președinta Republicii Moldova.

Am telefonat-o pe Liliana Mosorete pentru a primi o reacție la cele scrise, însă, dumneaei nu a avut prea multe replici și ne-a îndrumat să transmitem o solicitare de informații în acest sens:

„Vă rog să vă adresați la serviciul de presă al Serviciului Fiscal de Stat”. 

Întrebată despre plângerile depuse  pe numele ei la CNA, Liliana Mosorete a declarat că „nu comentează ceea ce nu cunoaște” și ne-a îndemnat repetat să transmitem o solicitare Serviciului de Securitate internă a Serviciului Fiscal de Stat și serviciului de presă, lucru pe care l-am și făcut.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"