NordNews
Avem ce spune

Firmele care procesează deșeurile ar putea beneficia de subvenții de la stat

Statul vrea să motiveze agenții economici să participe mai activ în sistemul de procesare a deșeurilor. Pentru aceasta, Ministerul Finanțelor propune un mecanism prin care producătorii și importatorii să beneficieze de facilități fiscale, transmite agora.md.

Subiectul a fost discutat pe platforma Consiliului Econimic la solicitarea Asociației Businessului European care promovează insistent, de mai bine de trei ani, principiul de Responsabilitate extinsă a producătorului.
Potrivit experților, în țările UE există mecanism de scutiere a taxei în momentul în care agentul economic este implicat în procesul de management al deșeurilor. În Moldova, deși compania achită taxa, participând astfel în procesul de management al deșeurilor, ea nu beneficiază de nicio scutire din partea statului.
Importanța implicării agnetului econimic în procesul de management al deșeurilor este foarte importantă, asta deoarece statul nu poate cu forțe proprii să administreze acest proces.
Din acest motiv se vrea instituirea unui mecanism de Responsabilitate extinsă a producătorului, lucru prevăzut și în Plan de acțiune al Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Moldova și EU.
Experții propun implementarea unui sistem de responsabilitate extinsă a producătorului prin scutirea taxei sau restituirea integrală a acesteia.

Ținând cont de restângerile bugetare existente, Ministerul Finațelor a venit cu o soluție alternativă, și anume implementarea unui mecanism care ar permite care ar permite reducerea taxei pentru poluare ce se va aplica agentului econimic care plasează deșeurile pe piață (este vorba de import și producătorii de ambalaje de masă plastică de exemplu).
În același timp companiile care procesează deșeurile ar putea beneficia de subvenții în acest sens.
Potrivit secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul, conceptul mecanismului va fi finalizat la sfârșitul acetui an.
Potrivit datelor Fiscului, din taxa pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului la buget în anul 2019 au fost acumulate venituri de 254,6 milioane lei, iar în primele șapte luni ale acestui an au fost acumulate 165,1 milioane lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"