NordNews
Avem ce spune

Firmele deținute de fratele președintelui ar face afaceri cu statul

Fratele președintelui Igor Dodon ar gestiona două firme care asigură majoritatea instituțiilor publice, inclusiv școlile sau unitățile militare, cu dezinfectanți, susține candidatul la funcția de președinte, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Astfel, familia președintelui ar câștiga zeci de milioane de lei de pe urma acestor contracte, iar fostul șef al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, știe despre această schemă, scrie deschide.md

„Astăzi lucrează o schemă, exact ca și în cazul celei cu țigări, este vorba de dezinfectanți. În școli, la carabinieri vor apărea unele denumiri de dezinfectanți. Sunt două companii cu denumiri apropiate, „Chemistry Trading” SRL și „Chemix Group”, care sunt ale fratelui lui Igor Dodon. De jure aceste companii pot fi scrise pe un șofer sau altcineva. Dar eu știu că soția sa face lobby prin cluburile de fitness să fie achiziționat cât mai mult dezinfectant. Eu m-am interesat și am aflat că sunt două tipuri de dezinfectanți. Pentru dezinfectarea instrumentelor sau diferitor lucruri… Pentru acest tip de dezinfectant autorizația se oferă în două-trei zile. Dar sunt dezinfectanți din grupul de biocizi. Pentru înregistrarea acestuia e nevoie de minimum patru luni. E vorba de teste”, a declarat Usatîi, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Candidatul la Președinție a mai adăugat că autorizarea a fost oferită de fostul director al ANSP, Nicolae Furtună. „Domnul Furtună știe și o să vină ziua când va recunoaște. El a fost în toată această perioadă șantajat, are un dosar ținut la murat de CNA-ul lui Flocea. Astfel, de multe ori Furtună a declarat ceea ce dorea Dodon sau alții, pentru ca era prins de mâini cu acest dosar penal la CNA”, a adăugat Usatîi.

Mai mult, Renato este convins că schema ar fi fost pusă la punct încă în februarie 2020, până la înregistrarea primului caz de COVID – 19 în R. Moldova.

„E vorba de zeci de milioane de lei, care merg în buzunare. Este implicat Igor Dodon și jumătate din rudele sale. În februarie 2020 a fost o decizie a Guvernului pentru protejarea producătorilor autohtoni. Vedeți ce frumos au făcut-o… S-a decis să fie un adaos de maximum 20% pentru dezinfectanți. Au pregătit monopolul pentru familia Dodon la dezinfectanți. Ei de atunci se pregăteau să facă bani”, a conchis Usatîi.

Cei vizați de Usatîi nu au venit, deocamdată, cu o reacție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"