NordNews
Avem ce spune

Fiul și soțul – paznici la grădiniță

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că dna Svetlana Malearciuc, director al Instituției de educație timpurie „Teremoc” com. Baroncea, r-nul Drochia a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, angajând soțul și fiul în instituția pe care o conduce.
În perioada 02.05.2012–17.04.2018, doamna Malearciuc, contrar legii, a luat decizii și a semnat acte administrative în privința persoanelor apropiate: -8 ordine în privința soțului, inclusiv de angajare și eliberare în/din funcție de paznic, pe 1.0 unitate și într-o/dintr-o funcție auxiliară, pe 0,5 unitate; -4 ordine în privința fiului, angajat și eliberat în/din aceleași funcții.
Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, dar și ale Legii nr.16/2008 cu privire la conflictul de interese (în vigoare pentru o perioadă supusă controlului, abrogată la 01.08.2016). Doamna Malearciuc nu a informat organul ierarhic superior imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința soțului și a fiului.
De asemenea, aceasta nu s-a abținut de la semnarea actelor administrative, de la încheierea actelor juridice și, respectiv, nu a soluționat conflictele de interese, rezultate din relația cu persoane apropiate. După rămânerea definitivă a actului de constatare în privința dnei Malearciuc, care este pasibil de contestare în instanța de contecios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita încetarea raporturilor sale de muncă, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.
În cadrul controlului, directoarea instituției de educație timpurie „Teremoc” a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.

1 Comentariu
  1. Sergiu spune

    Dacă o sa fie mai atenti cei de la Ani pot găsi o sumedenie de cazuri asemănătoare , de exemplu satul Tochie-Raducani raionul Leova, unde directoare scolii si-a angajat propriul sot ca lucrător (sef de gospodărie) dacă nu greșesc.
    Asa ca sunt multe de investigat .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"