NordNews
Avem ce spune

FMI: Datoria publică mondială va urca în acest an până la cel mai ridicat nivel atins vreodată

Datoria publică mondială va urca în acest an până la cel mai ridicat nivel atins vreodată, 101,5% din Produsul Intern Brut mondial, depășind vârful atins la sfârșitul cel de-al doilea război mondial, subliniază responsabilii Fondului Monetar Internațional într-un articol publicat  pe blogul instituției, scrie agora.md

Cu toate acestea, Gita Gopinath și Vitor Gaspar, economistul șef respectiv directorul Departamentului de finanțe publice de la FMI, estimează că guvernele ar trebui să nu reducă prea rapid cheltuielile în favoarea economiei, cu riscul de a afecta relansarea.

În condițiile în care traiectoria datoriei publice ar putea continua să crească, o înăsprire bugetară prea precoce prezintă un risc și mai mare de a deraia relansarea, cu costuri fiscale viitoare și mai mari”, scriu responsabilii FMI.

Aceștia subliniază că ecuația este cu atât mai dificilă cu cât guvernele trebuie să stimuleze durabil economiile lor lovite de criza sanitară, fără ca datoria lor să devină nesustenabilă.
În acest sens, responsabilii FMI invită la cheltuieli bugetare atâta timp cât pandemia nu s-a terminat dar să țină cont de incertitudinea din jurul capacității țării de a reveni la un nivel suportabil al datoriei.
În total, guvernele din întreaga lume au cheltuit aproape 11.000 de miliarde de dolari sub formă de ajutoare pentru gospodării și companii afectate de paralizia economică rezultată din carantina introdusă pentru a opri răspândirea noului coronavirus.
Pentru moment, „numeroase guverne profită de costurile împrumuturilor care sunt la cel mai redus nivel din istorie” iar ratele dobânzilor ar urma să rămână la aceste niveluri pentru „o perioadă mai lungă de timp”, subliniază responsabilii FMI.

Având în vedere că economiile ar urma să evolueze sub potențialul lor pentru o anumită perioadă de timp, presiunile inflaționiste vor rămâne moderate, la fel ca și necesitatea pentru băncile centrale de a majora dobânzile„, spun responsabilii FMI.

Fondul mizează pe o stabilizare a datoriei publice mondiale în 2021, cu excepția SUA și Chinei. Cu toate acestea, se impune o abordare prudentă. „Există o diversitate în nivelele de îndatorare și capacitățile financiare ale țărilor”, comentează responsabilii FMI.
Pe termen mediu, oficialii FMI invită guvernele să urmeze „un plan bugetar credibil”. Acesta ar putea să se bazeze pe o mai bună mobilizare a veniturilor „în special prin reducerea la maximum a evaziunii fiscale„ sau prin introducerea unei taxări mai mari a carbonului. O altă idee avansată este reducerea cheltuielilor în special prin eliminarea subvențiilor acordate combustibililor fosili, FMI militând, la fel ca și alți actori, pentru o relansare economică verde.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"