NordNews
Avem ce spune

Fondurile europene vor fi condiţionate de statul de drept. Decizia a fost luată de către UE

Statele membre UE care nu respectă statul de drept riscă să piardă accesul la fonduri europene. După cinci runde de negocieri, Parlamentul şi Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord în privinţa unui mecanism de condiţionalistate ce urmează să fie implementat odată cu următorul buget multianual, cel pentru perioada 2021-2027, transmite tvrmoldova.md. 

Uniunea Europeană vrea ca în acest fel să protejeze bunăstarea comună de efectele încălcărilor statului de drept, precum corupţia. Comisia Europeană este cea care va monitoriza şi va propune sancţionarea statelor. Înţelegerea a fost anunţată şi de Comisia pentru Control Bugetar a PE pe contul său de Twitter: „Avem un acord!”.
Eurodeputatul finlandez Petri Sarvamaa (Grupul PPE), unul dintre raportorii PE în acest dosar, a scris pe Twitter: „Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE au ajuns la un acord istoric pentru UE”.
„Am reuşit să obţinem condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept în ţările membre. Scopul nostru era un mecanism eficient, iar acum l-am îndeplinit”, a adăugat el.
Nu am făcut compromisuri cu privire la valori: ne-am asigurat că statul de drept este văzut în contextul tuturor valorilor UE consacrate în tratate, precum independenţa sistemului judiciar. Fiecare încălcare a statului de drept va fi acoperită de mecanism, de la încălcări individuale la încălcări sistemice sau recurente pentru care nu a existat până acum niciun mecanism ”, a mai spus Sarvamaa, potrivit unui comunicat de presă.
„Pentru noi a fost vital ca beneficiarii finali să nu fie pedepsiţi pentru faptele greşite ale guvernelor lor şi să primească în continuare fonduri care le-au fost promise şi pe care se bazează, chiar şi după declanşarea mecanismului de condiţionalitate. Putem spune cu mândrie că am obţinut un sistem puternic care să le garanteze protecţia ”, a spus co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania)
„Cetăţenii europeni se aşteaptă ca noi să condiţionăm plata fondurilor UE cu respectarea statului de drept. Mecanismul convenit astăzi face exact asta ”, a adăugat Gardiazabal Rubial.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"