NordNews
Avem ce spune

Fost director SIS, trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită. Averea sa de milioane, sub sechestru

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Botnari, de îmbogățire ilicită, precum și a soacrei sale de complicitate, scrie zdg.md.

Potrivit PA, faptele incriminate au avut loc în perioada 2014-2019. Atunci, învinuitul a exercitat consecutiv funcții de demnitate publică (în Parlament, Guvern și SIS), perioadă în care acesta și-a cumpărat bunuri prin persoane terțe, inclusiv soacra și fiica, valoarea cărora depășea cu mult mijloacele financiare dobândite de către învinuit.

„De exemplu, în perioada 2014-2019, soacra fiind pensionară a avut venituri de doar aproximativ 329 000 lei în total și tot în aceeași perioadă a acumulat bunuri imobile cu valoarea totală de peste 19 milioane lei. Fiica, neavând venituri în acea perioadă, a obținut un apartament, loc de parcare și mașină cu o valoare totală de peste 5,9 milioane lei. Conform probatoriului administrat, ulterior pornirii urmării penale, au fost identificate bunuri imobile cu valoarea totală de peste 24,5 milioane lei, precum și automobile deținute în valoare de peste 4 milioane lei. Prin urmare, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii anticorupție au aplicat măsuri asiguratorii sub formă de sechestru pe aceste bunuri, în scopul eventualei confiscări speciale”, anunță responsabili din cadrul PA.

Potrivit legii, îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă între 400 000 și 500 000 lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani. În ambele cazuri, legea prevede și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În prezent, în privința ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari este aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie, în dosarul de îmbogățire ilicită.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"