NordNews
Avem ce spune

Foștii deținuți politici din „grupul Ilașcu” vor beneficia de pensii din partea statului român

Cei patru cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol vor beneficia de o pensie de foști deținuți politici. Autorul legii, deputatul Eugen Tomac, a anunțat că aceasta a fost promulgată astăzi, 7 august, de președintele României, scrie tv8.md

Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa se bucură astăzi, după un efort de mai bine de zece ani, de recunoașterea și aprecierea statului român, meritate pe deplin. S-a făcut dreptate!”, a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.

Ilie Ilașcu, originar din satul Taxobeni, raionul Făleșt, a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001 fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Alexandru Leșco a fost condamnat la 12 ani de închisoare și a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale.
Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au fost condamnați la 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.

Toți cei patru dețin inclusiv cetățenie română.
În calitate de cetățeni români, au acționat Guvernul R. Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru au fost decorați de către Președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"