Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, consideră că pandemia de coronavirus poate fi învinsă numai printr-un răspuns „global și comun”. Într-o postare pe pagina sa de facebook, secretarul general al Partidului Unității Naționale scrie că autoritățile din R.Moldova ar trebui să instituie carantinarea instituționalizată pentru cei care vin din afara țării, precum și să solicite sprijin din partea FMI și UE, scrie Deschide.md.
Pandemia mondială de Covid-19 a creat un cumul de crize devenind astfel multiplicator de crize economice, sociale și chiar geopolitice ce se vor face simțite mult timp după încheierea epidemiei. Din păcate, răspunsul la pandemie va trebui să fie unul global, comun, pentru că numărul impresionant de victime și ezitările statelor arată că nici o țară nu a fost pregătită pentru o astfel de provocare și puține sunt statele care vor reuși să se descurce singure. Dacă țările dezvoltate sau cele cu excedent bugetar au capacitatea de a se ”înarma” mai repede și a-și salva cetățenii, țările slab dezvoltate sau în tranziție pot compensa capacitatea redusă de contracarare a epidemiei printr-o organizare ”prusacă” până ce vor reuși mobilizarea resurselor externe care să le ofere capabilitățile tehnico-medicale de a face față acestui flagel”, a scris Șalaru.
Totodată, fostul ministrul al Apărării susține că o măsură necesară în combaterea răspândirii virusului COVID-19 ar fi crearea centrelor de carantină instituționalizată pentru cei reveniți de peste hotare, inclusiv în afara capitalei.
Republica Moldova, pe lângă un sistem sanitar aproape în disoluție, a fost surprinsă de criză și cu un management statal defectuos care în maxim trei săptămâni va fi depășit de evoluția epidemiologică. În acest context, Republica Moldova are doi vectori pe care se poate mișca: primul îl reprezintă organizarea internă și aici trebuie avute în vedere masurile de izolare și distanțare socială precum și introducerea carantinării instituționalizate stricte pentru toți cei care vin din afara țării și nu pot fi testați imediat. Centre de carantină instituționalizată pot fi făcute pe tot teritoriul Republicii Moldova, în hoteluri, complexe turistice, etc, cu sprijinul autorităților locale și nu doar în Chișinău, care, prin concentrarea unui număr mare de bolnavi riscă să devină o bombă epidemiologică, dat fiind faptul că este orașul cu cea mai mare densitate de populație”
De asemenea, Anatol Șalaru susține că R.Moldova poate apela la ajutorul NATO în acest sens.
O altă măsura internă ce poate fi folosită, sau cel puțin luată în calcul în măsura în care numărul celor din diasporă va crește simțitor ori se va impune descongestionarea Chișinăului, îl reprezintă operaționalizarea aeroportului de la Mărculești unde se poate crea și un centru de triere. Fie cu sprijinul Armatei Naționale, fie cu sprijinul NATO. De altfel, Republica Moldova poate solicita Alianței Nord-Atlantice acordarea unui spital de campanie care să asigure testarea și trierea cetățenilor”
O altă măsură propusă de fostul șef de la Apărare este ca Guvernul să solicite sprijinul financiar din partea partenerilor europeni.
Un al doilea vector pe care trebuie să se miște guvernanții îl reprezintă accesarea cât mai urgentă a sprijinului extern, atât creditul cu dobândă zero de la FMI, cât și a ajutorului deja anunțat de Uniunea Europeană. Pentru obținerea ajutorului de la UE, care constă în aparatură, medicamente, teste, echipamente medicale ori pregătirea medicilor noștri în lupta cu epidemia, Republica Moldova trebuie să se miște foarte repede. Cu cât guvernul Chicu va remite mai repede Uniunii Europene necesarul de care are nevoie Republica Moldova cu atât mai repede se vor salva vieți”
„Nu știu dacă Igor Dodon și guvernul său înțeleg criza umanitară ce poate lovi Republica Moldova dar, politicianismul de care dă dovadă actuala guvernare, țâfna și aerele cu care tratează partidele de opoziție se vor întoarce împotriva lor și vor fi vinovați de sutele, poate miile de vieți ce riscă să se piardă”, a conchis Anatol Șalaru.