NordNews
Avem ce spune

FOTO | 114 frigidere pentru depozitarea vaccinurilor au fost donate R. Moldova de USAID

UNICEF a procurat din fondurile Agenției  Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a livrat Republicii Moldova 114 frigidere căptușite cu gheață pentru depozitarea vaccinurilor în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei. Acestea au o capacitate de depozitare de 60 L fiecare, iar cele 114 frigidere pot stoca cumulativ 3,4 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 care necesită depozitare la +2-+8 grade Celsius. 

Frigiderele achiziționate vor fi livrate la centrele de asistență medicală primară din R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, iar donația a satisfăcut nevoia urgentă de capacitare a lanțului frig, produsă de donația SUA a 300.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson către Moldova în iulie 2021, dar și de alte donații așteptate prin COVAX și peste 300.000 de doze de vaccinuri Pfizer procurate de Guvernul Moldovei.

Echipamentele pentru lanțul frig, cum ar fi frigiderele și congelatoarele pentru vaccinuri sunt esențiale pentru a sprijini țările să-și extindă programele de vaccinare cât mai repede posibil.

Foto: Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova

 

„USAID a mobilizat aproape 7 milioane de dolari pentru a răspunde pandemiei COVID-19 și a livrat populației Moldovei vaccinuri sigure și eficiente. Echipamentele frigorifice oferite astăzi prin UNICEF vor înlocui aparatele învechite, și vor oferi noi oportunități de a face disponibile vaccinuri în noi locații în toată Republica Moldova”, a declarat Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova.

La evenimentul de donare a fost prezentă și ministra Sănătății, Ala Nemerenco care a mulțumit USAID pentru suportul oferit.

Foto: Ala Nemerenco, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 

„Suntem recunoscători USAID pentru că ne ajută să ne asigurăm că instalațiile de depozitare a lanțului frigorific sunt în vigoare din momentul în care vaccinurile părăsesc depozitul până în momentul în care sunt administrate. De asemenea, apreciem sprijinul oferit de USAID Moldova și UNICEF Moldova încă de la începutul pandemiei. Personalul medical și întregul sistem de sănătate au simțit sprijinul și implicarea. Astfel, recunoștința noastră nu are limite”

În prezent, 22% dintre frigiderele folosite de instituțiile de asistență medicală primară sunt frigidere de uz casnic și aproximativ 34% dintre frigiderele folosite pentru depozitarea vaccinurilor, la nivel național, au fost procurate cu mai bine de 20 de ani în urmă și trebuie înlocuite.

Foto: Maha Damaj, Reprezentant de țară, UNICEF Moldova

 

„Nu atât vaccinurile cât vaccinarea salvează vieți. Iar vaccinarea este un proces complex care include multe elemente. Unul dintre aceste elemente esențiale este un lanț frig sigur – astfel vaccinurile sunt păstrate în condiții optime și ajung la toți cei care au nevoie de ele – adulți și copii. În calitate de cel mai mare cumpărător și furnizor de vaccinuri din lume, UNICEF va continua să joace un rol esențial în sprijinirea eforturilor de imunizare actuale și viitoare ale guvernelor – inclusiv întărirea capacității lanțului frig a țării”, a declarat Maha Damaj, Reprezentant de țară, UNICEF Moldova.

Achiziționarea și livrarea de către UNICEF a echipamentelor pentru lanțul frig corespunde necesităților de depozitare a vaccinurilor, Moldova fiind prima țară din Europa care a primit vaccinuri Covid-19 prin COVAX. Până în prezent, Moldova a vaccinat pe deplin împotriva COVID-19 aproape un milion de oameni, sau aproximativ un sfert din populația sa.

Donația se face în cadrul Programului „Prevenire și răspuns la COVID-19”, care este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul face parte din asistența de 3,9 milioane USD oferită de Guvernul SUA, prin USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova.

Până în prezent, prin intermediul UNICEF au fost procurate pentru Republica Moldova mai mult de 300 de frigidere, destinate păstrării vaccinului anti-COVID-19.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"