
Ministra sănătății a făcut o postare pe pagina sa de facebook în care se adresează președinților și vicepreședinților de raioane. „Vă rugăm foarte respectuos în legatură cu proiectul de inițiativă legislativă de transfer a rolului de Fondator a spitalelor raionale la Ministerul Sănătății, să nu hărțuiți colectivele medicale, să nu incitați la greve, să nu puneți presiune pe directori”, a scris Ala Nemerenco.
„Vă puteți expune opinia, o puteți apăra, Parlamentul organizează marți, 20 decembrie audieri publice.
Dacă pretindeți că ați avut rol de “părinți iubitori și grijulii”, comportați-vă așa și în continuare, și nu porniți iar lupte politice. Medicii sunt sătui de politica care le afectează activitatea.
Și vă rog, cei mai activi, acolo pe la Cimișlia, încetați speriatul cu “catastrofele” care vin să afecteze spitalul raional. Aș vrea sa priviți mai jos în poze cum arată “catastrofele” care le-am adus în spitalele republicane – dacă de ele vă e frică, păi, într-adevăr, așa ceva ne dorim și în toate spitalele. Și alături vedeți poze din spitale raionale.
Cetățenii noștri au dreptul la servicii accesibile și de calitate”, a adăugat ministra.
În același mesaj, Ala Nemerenco se adresează președintelui raionului Glodeni, Ion Cojocari.
„Și da, dle președinte vizat mai sus, nu vă lăudați că ați investit în spital tocmai 5 mln în nu știu câți ani. Directorii spitalelor republicane știu bine câtă finanțare de la buget pentru investiții capitale/reparații au primit anul asta. Apropo, an de criză – ca niciodată, și câte 25 milioane. Așa că s-ar putea tzunami de care vă e frică să aducă unui spital raional 5 milioane lei minim pe an, dar și mai mult. Nu le tăiați drumul spre dezvoltare”, a conchis ministra.
Reacția Alei Nemerenco vine după proiectul privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății, susținut de comisia parlamentară de specialitate, care a fost criticat de președintele raionului Glodeni.
Legea prevede transmiterea în proprietatea statului cu titlu gratuit a bunurilor și terenurilor Instituțiilor medico-sanitare publice Spitale raionale.
„Devine tot mai interesantă această trecere a spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Se intenționează ca edificiile și pământurile pe care se afla aceste spitale, să fie luate din proprietatea autoritatilor publice locale și să fie trecute în proprietatea statului, adică stăpânii acestor bunuri să nu mai fie oamenii de pe loc, dar șefii de la Chișinău.
Șefii de la Chișinău să decidă soarta muncii noastre de zeci de ani, pe când așa cum am zis anterior nu au dat un leu în ultimii ani. Tot ce s-a făcut, s-a făcut din banii bugetului raional și cu finanțare de la frații Români.
În cel mai rău caz, dacă nu vor mai fi raioane, pământurile și clădirile spitalelor trebuie sa treacă în proprietatea Primăriilor unde se află amplasate.
Opriți-vă, PAS cu PAS către comunism, către Centralizare Puterii!”, a scris Ion Cojocari.