NordNews
Avem ce spune

FOTO | Cea mai mare frică a afganilor. În fața bancomatelor s-au format cozi uriașe

Afganii se tem pentru viitorul lor și încă de la primele ore ale dimineții au format cozi la bancomate, din dorința de a scoate cât de mult posibil din economiile pe care le au, relatează digi24.ro.

Rămași fără prezența unor trupe internaționale în țara lor pentru prima dată în aproape 20 de ani, oamenii din Afganistan sunt îngrijorați pentru viitor și de faptul că vor fi impuse iar noi restricții. Talibanii au dispus redeschiderea băncilor, dar au impus o limită săptămânală de 200 de dolari pentru retragerile de numerar.

În aceste condiții, afganii se tem că nu vor avea ce să pună pe masă copiilor și mulți încă se gândesc să plece din țară.

Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât talibanii nu au anunțat cum vor conduce, iar o astfel de incertitudine poate adânci criza economică, spun oamenii.

Pe rețelele sociale au fost publicate imagini cu bărbați afgani adunați la cozi uriașe în fața bancomatelor, pentru a-și retrage banii.

Oamenii sunt tot mai disperați. Un bărbat a spus că este îngrijorat că nu va mai avea posibilitatea să pună mâncare pe masă pentru copiii săi. O femeie a început să plângă. Un număr mare de afgani încă încearcă să plece din țară, chiar dacă  zborurile de evacuare s-au încheiat. Mulți dintre cei care au plecat au spus că principalul motiv este legat de starea precară a economiei.

O tânără, jurnalist independent, a povestit pe Twitter că tată ei a stat toată noaptea în fața unei bănci, pentru a scoate 100 de dolari, dar nu a putut, deoarece coada era de sute de metri.

Oamenii se tem că deși talibanii au afișat prin declarații publice o atitudine pașnică, comportamentul acestora se va schimba, iar atenția internațională asupra situației din Afganistan se va diminua odată cu plecarea trupelor internaționale, scrie BBC.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata