NordNews
Avem ce spune

FOTO | Cele mai vechi exponate ale portului popular expuse la Muzeul din Bălți

Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți a vernisat expoziția „Portul popular – comoară culturală”. Aceasta aste alcătuită din circa 40 de piese originale, care reprezintă zona de nord a Republicii Moldova şi din  Cernăuți, Bucovina. Primul exponat al muzeului datează din 1960, atunci când o fost înființată instituția dată. Directoarea Ludmila Dobrogeanu spune că ar fi vorba de o iie transmisă de la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Colecția portului popular nordic, aflată în custodia Muzeului, numără  în general circa 80 de obiecte, o jumătate dintre care  necesită restaurarea și nu au fost expuse. 
 

Această ie de sărbătoare este confecționată din pânză de cânepă, iar ornamentele sunt cusute din lână naturală, din două culori:  verde și vișiniu. Aceasta datează de la începutul secolului al XIX- lea și este păstrată într-un cub de sticlă.

 
Această ie de sărbătoare a fost procurată de Muzeul de Istorie și Etnografie  din Bălți la inițiativa Comisiei de Achiziție și Evaluare a Exponatelor de la o fostă absolventă a Liceului „Domnița Ileana” din Bălți, în anul 1985. Exponatul este confecționat din fir de mătase de borangic ornamentată cu motive geometrice.

Această ie de sărbătoare, de asemenea, a fost procurată de Muzeul de Istorie și Etnografie la inițiativa Comisiei de Achiziție și Evaluare a Exponatelor de la o fostă absolventă a Liceului „Domnița Ileana” din Bălți, în anul 1985. Exponatul este confecționat din fir de mătase de borangic ornamentată cu motive florale.

 
Această basma este cusută cu fir de mătase de borangic și datează din sec. al XIX-lea. Marama este îmbodobită cu franjuri.

Femeile sărace în secolele precedente purtau opinci şi ciorapi de lână, care erau făcute din piele de oi sau de vaci.

 
Cizme bărbătești din piele neagră. Muzeograful Ludmila Rotari suține că exponatul este foarte vechi, însă  anul producerii nu este cunoscut.

 
Costumul femeiesc pentru anumite ocazii (la drum, târg) în trecut era completat cu „traistă”, care reuşea să se îmbine cu culorile costumului.

 
Familie molodovenească și îndeletnicirile acesteia.

 
La expoziție au fost prezentate  8 costume pentru femei, alcătuite din cămăși, ii, prosoape, marame, opinci, catrințe și bijuterii. Au fost expuse și  unele dintre elementele portului popular bărbătesc, precum: cămăși, ițari, brâuri, cizme și un singur suman.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"