NordNews
Avem ce spune

FOTO | Comemorarea victimelor lagărului de prizonieri de război din Bălți

Un grup de locuitori din Bălți, împreună cu Sergiu Burlacu, președinte al Organizației Teritoriale Bălți a Partidului Unității Naționale, au fost prezenți  astăzi, 10 mai, la evenimentul de comemorare a victimelor lagărului de prizonieri de război, desfășurat în preajma Crucifixului amplasat pe strada Nicolae Iorga.
 Sergiu Burlacu a vorbit despre necesitatea neuitării a tuturor celor care au pierit în focul groaznicului război, declanșat de către criminalii Hitler și Stalin.
„Împreună cu oamenii cărora le pasă de trecutul și de viitorul nostru românesc, am decis să omagiem victimele  care au suferit în urma detenției în lagărul NKVD-ist a prizonierilor de război. Cu binecuvântarea episcopului Antonie, am decis  să organizăm o slujbă de comemorare împreună cu preotul Valeriu Cernei, în care vom slăvi numele celor care au suferit în urma unui război nedrept, izbucnit din cauza unei neânțelegeri dintre doi criminali, care au pus în pericol peste 70 de milioane de oameni din toată lumea. Au distrus vieți, destine și suflete”,   a spus Sergiu Burlacu.
La rândul său, preotul Mitropoliei Basarabiei, Valeriu Cernei, după ce a oficiat  slujba de pomenire, a menționat că sprijină ideea edificării pe acest pământ sfințit cu suferința victimelor a unui monument.
“Această bucată de pământ este sfințită cu suferința lor, a victimelor din lagăr. Sscopul pentru care ne-am adunat aici, cei cărora le pasă de trecutul nostru, este de a-i comemora pe cei care au avut de suferit din cauza unui război nedrept. Împreună cu episcopul Antonie, ne alăturăm acțiunii de a înălța pe acest pământ un monument”, a remarcat preotul Valeriu Cernei.
În cadrul evenimentului, a vorbit și Andrei Cosciug, un tânăr istoric care va conduce activitatea  ONG-ului ce urmează a fi înregistrat în perioada imediat următoare, având scopul investigării cazului „Lagărului prizonierilor de război din Bălţi”, dar și ridicării unui monument victimelor acestui tragic loc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"